Rekordna vojaška poraba v Evropi: toliko se ni trošilo že od konca hladne vojne

Svet 24. Apr 202309:32 17 komentarjev
Obrmabna industrija je v polnem zagonu.
PROFIMEDIA

Svetovna vojaška poraba je bila v luči ruskega napada na Ukrajino lani rekordna. Rekordno so se povečali tudi vojaški izdatki v Evropi, ki so s 480 milijardami dolarjev (437 milijardami evrov) najvišji od konca hladne vojne.

Svetovna vojaška poraba je v letu 2022 in v luči ruskega napada na Ukrajino dosegla novo najvišjo vrednost, in sicer 2,24 bilijona dolarjev (2,04 bilijona evrov), je razvidno iz novega poročila stockholmskega Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri).

Po besedah raziskovalca in enega od soavtorjev poročila Nana Tiana so razlogi za rekordno porabo poleg vojne v Ukrajini tudi napetosti v vzhodni Aziji med ZDA in Kitajsko. “Nenehno povečevanje svetovnih vojaških izdatkov v zadnjih letih je znak, da živimo v vse bolj negotovem svetu,” je dejal.

Vodilna država po višini izdatkov ostajajo ZDA (877 milijard dolarjev oziroma 799 milijard evrov), sledita jim Kitajska (292 milijard dolarjev oziroma 266 milijard evrov) in Rusija (86,4 milijarde dolarjev oziroma 79 milijard evrov). Slednja je zaradi napada na Ukrajino s petega mesta skočila na tretje in povečala porabo za 9,2 odstotka. Prvo peterico zaključujeta Indija (81,4 milijarde dolarjev oziroma 74 milijard evrov) in Savdska Arabija (75 milijard dolarjev oziroma 68 milijard evrov).

“Kitajska vse bolj vlaga v svoje pomorske sile, da bi razširila svoj domet do Tajvana, nato pa še dlje od Južnokitajskega morja,” je pojasnil Tian. Temu trendu glede na ugotovitve iz poročila sledijo tudi Japonska, Indonezija, Vietnam in Avstralija.

Države v Srednji in Zahodni Evropi so v letu 2022 skupaj porabile 345 milijard dolarjev (314 milijard evrov), kar ob upoštevanju inflacije pomeni, da so prvič presegle raven iz leta 1989, ko se je končala hladna vojna. Pri tem so raziskovalci upoštevali tudi vojaško pomoč Ukrajini. Ta je zaradi vojne lani zabeležila 640-odstotno povečanje vojaških izdatkov na 44 milijard dolarjev (40 milijard evrov) in je trenutno na 11. mestu v svetu, potem ko je bila še leto prej na 36. mestu

Evropa kot celota je lani za vojsko namenila 480 milijard dolarjev (437 milijard evrov), kar predstavlja 13 odstotkov več kot v 12 mesecih pred tem. Na inštitutu so ob tem opozorili, da pri tej številki inflacija ni upoštevana, kar pomeni, da je bila dejanska poraba še višja.

Poraba v Srednji in Zahodni Evropi, kjer je pred Nemčijo in Francijo največja porabnica Velika Britanija (68,5 milijard dolarjev oziroma 62,4 milijarde evrov), se je v zadnjem desetletju povečala za tretjino, v naslednjem desetletju pa naj bi se ta trend nadaljeval in stopnjeval.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje