Roberta Metsola: Ne smemo se sprijazniti, da bi Sredozemlje postalo pokopališče

Svet 13. Mar 202320:20 > 21:34
prebežniki, italija, brodolom, spomenik
Križi na kalabrijski obali v spomin na umrle prebežnike (Vir: PROFIMEDIA)

V Evropskem parlamentu so se z minutama molka poklonili žrtvam železniške nesreče v Grčiji in hudega brodoloma v Italiji, v katerem je konec februarja umrlo 79 prebežnikov. Predsednica parlamenta Roberta Metsola je v nagovoru poslancem dejala, da ob tragičnih dogodkih v Sredozemskem morju ne smemo ostati ravnodušni in jih pozvala k ukrepanju.

EU mora preprečiti tragedije prebežnikov v Sredozemlju, je danes ob začetku zasedanja v Strasbourgu poudarila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. “Ne smemo se sprijazniti s tem, da bi Sredozemlje postalo pokopališče,” je poudarila.

Preberite še: Nihče na pogrebu ne izgovarja njihovih imen, nihče ne joče na njihovih grobovih

Evropski parlament se je danes z minuto molka poklonil žrtvam tragičnega brodoloma čolna s prebežniki, v katerem je konec februarja ob obali Kalabrije na jugu Italije umrlo 79 ljudi, med njimi 32 otrok. Evroposlanci so se obenem poklonili tudi žrtvam železniške nesreče v Grčiji, ki je zahtevala 57 življenj.

“Ob tragičnih dogodkih v Sredozemskem morju ne smemo ostati ravnodušni, naša dolžnost in odgovornost je, da naslovimo to vprašanje in tragedije preprečimo”, je evropske poslance nagovorila Metsola. EU mora po njenih besedah izpolniti obljube in sprejeti ukrepe, ki bodo zavarovali najranljivejše ter preprečili človeške tragedije.

Evropski parlament bo sicer na zasedanju v Strasbourgu ta teden med drugim razpravljal o skupnem odzivu EU za reševanje življenj in o ukrepih, ki bi preprečili nevarne in nezakonite poti čez Sredozemsko morje.

Italijanski obrambni minister: Povečanje migracij je del hibridnega vojskovanja skupine Wagner

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je letos na italijanskih obalah doslej pristalo že več kot 20.000 prebežnikov, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju v letih 2022 in 2021 po približno 6.000.

Italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je trenutni porast števila nezakonitih migracij v Evropi pripisala dejavnostim skupine plačancev Wagner v številnih afriških državah, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Šlo naj bi za strategijo Moskve, da se tako maščuje državam, ki podpirajo Ukrajino.

“Eksponentno povečanje migracij z obale Afrike je v veliki meri tudi del jasne strategije hibridnega vojskovanja, ki jo izvaja skupina Wagner in pri tem uporablja svoj velik vpliv v nekaterih afriških državah,” je danes izjavil obrambni minister Guido Crosetto. Ob tem je opozoril, da nenadzorovano in nenehno priseljevanje postaja način, kako prizadeti najbolj izpostavljene države, predvsem Italijo, in njihove geostrateške odločitve.

Giorgia Meloni, Antonio Tajani, Matteo Salvini
PROFIMEDIA

Podobno je poudaril tudi zunanji minister Antonio Tajani. Ob obisku v Izraelu je dejal, da je Rim zaskrbljen, ker številni migranti prihajajo z območij pod nadzorom skupine Wagner. Nekoliko kasneje se je oglasila še premierka Meloni. “Ni prav, da v Afriki pustimo divjati rusko plačansko skupino Wagner, ki migrante sili, da poskušajo priti v Italijo, je poudarila.

Skupina Wagner, ki jo vodi Jevgenij Prigožin, je dejavna v Ukrajini, vendar ima vse večji vpliv tudi v Afriki. V zadnjih letih se je uveljavila predvsem v Srednjeafriški republiki in Maliju.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.