Rusi razburjajo: predstavili zemljevid pomanjšane Ukrajine

Svet 04. Mar 202416:56 5 komentarjev
Namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je predstavil nov zemljevid Ukrajine
Foto: PROFIMEDIA

"Ukrajina je vsekakor Rusija." S temi besedami je danes pozornost svetovne javnost vzbudil namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev in zavrnil možnost mediacije med državama. Ob tem je predstavil tudi nov zemljevid pomanjšane Ukrajine. Njeno ozemlje bi namreč razdelil med večino njenih sosednih držav.

Nekdanji ruski predsednik in trenutni namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je danes predstavil ideje o prihodnosti Ukrajine. Po njegovih navedbah je Ukrajina del Rusije, mirovna pogajanja s sedanjim ukrajinskim vodstvom pa izključil, poročajo tuji mediji.

“Eden od nekdanjih ukrajinskih voditeljev je nekdaj dejal, da Ukrajina ni Rusija. Ta koncept mora za vedno izginiti. Ukrajina je vsekakor Rusija,” je dejal Medvedjev in ob tem požel aplavz občinstva.

Poleg tega je presenetil tudi z idejami o novem zemljevidu Ukrajine, ki trenutno sicer največjo evropsko državo prikazuje precej okrnjeno. Njeno ozemlje si bi namreč po Medvedjevih navedbah razdelile Rusija, Poljska, Belorusija, Romunija in Madžarska, ukrajinsko pa bi ostalo le še okrožje okoli glavnega mesta Kijev.

Vsaka prihodnja ukrajinska oblast se bo morala, če se bo želela pogajati, priznati “novo resničnost na terenu”, je dejal Medvedjev. Po njegovih besedah je namreč ozemlje na obeh straneh Dnepra del zgodovinskih meja Rusije, zato so vse ostale možnosti obsojene na propad.

Medvedjev je potrdil še, da bo Rusija posebno vojaško operacijo – kot imenujejo agresijo na Ukrajino – izvajala, vse dokler Ukrajina ne bo kapitulirata.

Nedavno sta minili dve leti od začetka vojna v Ukrajini, ob tem pa na vidiku ni njenega konca. Vse bolj nervozne so tudi sosednje države, tako članice zveze Nato, denimo Finska in baltske države, pa tudi ostale, denimo Moldavija. V proruski Pridnestrski republiki, ki je uradno del Moldavije, so pred dnevi Rusijo pozvali k zaščiti pred domnevno moldavsko represijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje