Rusi spet ovajajo sosede in znance: “Tožarjenja me je naučil dedek”

Svet 21. Nov 202311:34 2 komentarja
ruska zastava na balkonu
Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA

V Sovjetski zvezi je bilo ovajanje sosedov, sodelavcev in celo neznancev oblastem zelo razširjeno. Zdaj, ko ruska vlada zatira vse kritike vojne v Ukrajini, je ovaduštvo spet v porastu, piše BBC.

“Tožarjenja me je naučil dedek, ki je bil tudi sam ovaduh,” je za BBC povedala ženska, ki se je predstavila kot Ana Korobkova. Njen dedek je bil anonimni obveščevalec sovjetske tajne policije v času Stalinove vladavine, ko so bile ovadbe del vsakdana. Zdaj gre po njegovih stopinjah. Prijavlja vse, za katere meni, da so kritični do vojne v Ukrajini.

Korobkova trdi, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino spisala 1.397 ovadb. Ljudje so bili zaradi njih kaznovani, odpuščeni ali označeni za tuje agente. “Ni mi jih žal. Vesela sem, če so kaznovani zaradi mojih ovadb,” je dejala.

Rusija je kmalu po invaziji na Ukrajino februarja 2022 sprejela nove zakone o cenzuri. Korobkova od takrat večino prostega časa preživi na spletu in ovaja ljudi, ki naj bi diskreditirali rusko vojsko. To velja za prekršek, za katerega je zagrožena kazen do 50.000 rubljev (520 evrov). Če ga oseba stori več kot dvakrat, mu grozi do pet let zapora.

roke starejše ženske na računalniški tipkovnici
Foto: PROFIMEDIA

Zdi se, da ima Ana Korobkova dva motiva za ovajanje. Verjame, da z ovajanjem Rusiji pomaga v vojni. Prepričana pa je tudi, da s tem ščiti svojo finančno stabilnost. Živi namreč sama, za krajši delovni čas je zaposlena kot profesorica humanistike. Boji se, da bi Rusija, če bi vojno izgubila, morala plačevati odškodnino. To pa bi vplivalo na finančno stanje države in njenih prebivalcev.

“Vsi, ki nasprotujejo posebni vojaški operaciji, so grožnja mojemu blagostanju,” je pojasnila za BBC. “Če bi v vojni zmagala Ukrajina, bi lahko izgubila vse svoje prihranke. Zato bi se morala zaposliti za polni delovni čas.”

Po podatkih neodvisne ruske skupine za človekove pravice OVD-Info je bilo od uvedbe novih zakonov o cenzuri proti ljudem zaradi diskreditacije vojske sproženih več kot 8.000 postopkov.

Antropologinja, ki jo je ovadila sedemkrat, živi v izgnanstvu

Ana Korobkova večinoma prijavlja ljudi, ki spregovorijo za medije. Ena njenih tarč je antropologinja Aleksandra Arhipova. “Prijavila me je sedemkrat,” je antropologinja povedala za BBC. “Pisanje ovadb je njen način komuniciranja z oblastmi. To si šteje za svoje poslanstvo.”

Arhipova je poudarila, da ovadbe precej učinkovito utišajo strokovnjake. Prepričana je, da so ovadbe Korobkove prispevale k temu, da jo je Rusija maja označila za tujo agentko. Zdaj živi v izgnanstvu.

Ker ni želela učiti domoljubja, je izgubila službo

Druga tarča Korobkove je bila učiteljica Tatjana Červenko iz Moskve. Ko je Rusija septembra 2022 uvedla pouk domoljubja, se je Červenko odločila, da bo raje poučevala matematiko. To je povedala za neodvisno rusko televizijo TV Rain.

Ko je intervju videla Korobkova, je zoper učiteljico začela vlagati ovadbe. Pritožila se je tudi njenemu delodajalcu, moskovskemu ministrstvu za izobraževanje in ruskemu pooblaščencu za pravice otrok. Decembra 2022 so Červenkovo odpustili.

učiteljica v razredu
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Korobkova svojih dejanj ne obžaluje, temveč ponosno vodi evidenco o osebah, ki jih je prijavila, vanjo pa zapisuje tudi posledice prijave. Trdi, da je bilo zaradi njenih ovadb odpuščenih šest oseb, zoper 15 oseb so vložili upravno tožbo, nekateri so prejeli denarno kazen.

Čeprav vztraja, da so tarča posamezniki, ki so sovražniki države, drugi opozarjajo, da se ovadbe v Rusiji uporabljajo tudi za osebna obračunavanja, piše BBC.

Z ovadbo pozornost preusmeril od napada

Ribič Jaroslav Levčenko je zaradi protivojnih stališč priprt. Prihaja s polotoka Kamčatka na skrajnem vzhodu Rusije, kjer je vojska močno prisotna, večina prebivalcev pa je naklonjena ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, piše BBC.

Prepričan je, da ga je ovadil sodelavec. Februarja 2023 se je sprl s kolegom, ta pa ga je s steklenico udaril po glavi. Zbudil se je v bolnišnici, od koder je odšel na policijsko postajo. A sodelavca ni mogel prijaviti, saj je nekdo zaradi protivojnih stališč prijavil njega. 13. julija so ga aretirali, obtožen je upravičevanja terorizma. Na sojenje čaka v zaporu.

Njegovi prijatelji so prepričani, da je ovaduh s prijavo želel pozornost policije odvrniti od preiskave napada in dejstva, da je na ladji pil alkohol, kar je prepovedano, piše BBC.

ribiči ob ruskem polotoku Kamčatka
Ribiči ob ruskem polotoku Kamčatka (Foto: PROFIMEDIA)

Policija preplavljena z množico ovadb

Ruska policija priznava, da je od začetka vojne preplavljena z ovadbami. Uradniki so za BBC anonimno povedali, da za pregledovanje “neskončne vrste obtožb o diskreditaciji vojske” porabijo veliko časa.

“Ljudje vedno iščejo izgovor, da bi nekoga ovadili zaradi ‘posebne vojaške operacije’,” je za BBC povedal nedavno upokojeni policist. “Ko se pojavi kaj resničnega, ni nikogar, ki bi to preiskoval. Namesto tega vsi preverjajo babico, ki je videla zaveso, ki je dajala vtis ukrajinske zastave.”

Medtem ko Putin poziva h “kaznovanju izdajalcev”, vojni pa ni videti konca, nič ne kaže, da bi ovaduhi, kot je Korobkova, nehali ovajati. “Še naprej bom pisala ovadbe,” je dejala za BBC. “Imam še veliko dela,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje