Rusija nad Ukrajino z novim nizom raketnih napadov

Svet 01. Maj 202310:25 5 komentarjev
Vojna v Ukrajini
Emergency Service of Ukraine/REUTERS

Rusija je v Ukrajini izvedla nov niz raketnih napadov. Glavni tarči napadov sta bili mesti Herson, kjer je umrl en človek, in Pavlohrad, kjer so rakete poškodovale 34 ljudi.

Rusija je zjutraj znova izvedla niz raketnih napadov na Ukrajino. V regiji Herson je bil pri tem en človek ubit, trije pa ranjeni, medtem ko je bilo v regiji Dnipropetrovsk 34 ranjenih. Ukrajinske sile so sicer po navedbah Kijeva večino raket sestrelile.

Vojaška uprava Kijeva je na Telegramu sporočila, da je Rusija nov zračni napad na Ukrajino začela okrog 2.30 zjutraj. Ukrajinske zračne sile navajajo, da so letala nad državo spustila 18 raket, od katerih so jih 15 uničili, tudi nad Kijevom.

Med drugim je bil v Hersonu po navedbah tamkajšnjih vojaških oblasti ubit en človek, še trije, vključno z otrokom, pa so utrpeli poškodbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavna tarča regija Dnipropetrovsk

Ena od glavnih tarč tokratnega obstreljevanje je bilo mesto Pavlohrad blizu Dnipra v regiji Dnipropetrovsk. Glede na sporočilo vojaškega guvernerja Serhija Lisaka je bilo ranjenih 34 ljudi, med njimi pet otrok.

Poleg tega je bilo poškodovanih več deset stanovanjskih blokov in družinskih hiš, šest šol in vrtec ter pet trgovin, navajajo regionalne oblasti, ki so dogajanje opisale kot “tragično noč in jutro”.

Ruski predstavniki, ki jih navaja britanski BBC, trdijo, da so bile tarča napadov kapacitete za prihajajočo ukrajinsko ofenzivo. Med drugim naj bi bila zadeta železniška infrastruktura in skladišča goriva. Rusko obrambno ministrstvo je navedlo, da so napade izvedli na obrate za izdelavo streliva, vse tarče pa naj bi zadeli.

Moskva je nedavno obnovila silovite raketne napade na Ukrajino, pri čemer je bilo v petek v mestu Uman ubitih 23 ljudi.

Nove napade izvaja v luči ukrajinskih priprav na dolgo pričakovano protiofenzivo. Ukrajina napoveduje, da bo ruske sile pregnala z ozemlja, ki so ga na vzhodu in jugu države zasedle po invaziji februarja 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje