“Prekinitev dotoka ameriškega orožja bo Ukrajino zadela v kolena na bojišču”

Svet 04. Dec 202309:30 > 13:51 11 komentarjev
Brezpilotni letalnik
Telemach/promocijska fotografija

Rusija je ponoči s 23 brezpilotnimi letali in eno raketo napadla Ukrajino. Zaenkrat še ni znano, ali je ob tem nastala kakršnakoli škoda. Združene države Amerike pa danes poročajo o možnosti prekinitve dotoka ameriškega orožja in opreme v Ukrajino, saj dogovor o novih sredstvih Kijevu še ni sprejet.

Šlo je za drone šahed iranske izdelave, ki so jih ruske sile izstrelile s polotoka Krim, ukrajinska vojska pa jih je po lastnih navedbah sestrelila 18. Sestrelila je tudi vodeno raketo X-59, so sporočili na družbenih omrežjih. O morebitnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Protiletalska obramba je bila nameščena v najmanj devetih ukrajinskih regijah. Letalske sile po poročanju Reutersa niso navedle podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo z brezpilotnimi letali, ki niso bila uničena, prav tako ne, ali je zaradi napada nastala kakršnakoli škoda.

Zračna obramba je sicer ponoči posredovala v devetih različnih ukrajinskih regijah. O poskusih napadov so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP med drugim poročali iz regij Lvov, Ivano-Frankivsk in Hmeljnicki na zahodu države ter Mikolajiva in Hersona na jugu. V Hersonu sta bila tarča napadov kulturni center in trgovina, je sporočila ukrajinska vojska.

Rusija že več kot 21 mesecev vodi vojno proti Ukrajini, več kot leto dni pa jo napada tudi z bojnimi brezpilotnimi letali.

V Ukrajini umrl general ruske vojske

Ruske oblasti so ob tem potrdile, da je v Ukrajini umrl še en general ruske vojske. Namestnik poveljnika 14. armadnega korpusa Severne flote, generalmajor Vladimir Zavadski, je umrl na območju spopadov v Ukrajini, je danes sporočil guverner ruske regije Voronež.

“Generalmajor Vladimir Zavadski, namestnik poveljnika 14. armadnega korpusa Severne flote, je umrl med opravljanjem dolžnosti na območju posebnih operacij,” je na Telegramu zapisal Aleksander Gusev, guverner regije Voronež, ki meji na Ukrajino.

Gusev se je poklonil Zavadskemu in ga označil za “pogumnega častnika, pravega generala in dostojnega človeka”. Okoliščin njegove smrti ni razkril, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za zadnjega v vrsti več visokih ruskih častnikov, ki so umrli med agresijo proti Ukrajini.

Po poročanju ruskih kanalov na Telegramu, ki so blizu vojski, je 45-letni Zavadski umrl 28. novembra, ko je stopil na mino stran od frontne črte, kar nakazuje, da bi lahko šlo za napravo, ki so jo pred tem postavile ruske sile.

Ruske oblasti redko poročajo o svojih izgubah v Ukrajini, vendar so od začetka ofenzive februarja lani potrdile smrt več visokih častnikov ruske vojske. O smrti Zavadskega so sicer že prejšnji teden poročali ukrajinski mediji. Do novice o njegovi smrti prihaja v času, ko ruske sile izvajajo napade predvsem na severovzhodu Ukrajine, in sicer na območju Kupjanska, kot tudi na vzhodu, kjer skušajo obkoliti industrijsko mesto Avdijivka v regiji Doneck, poroča AFP.

Vladimir Zavadsky
Generalmajor Vladimir Zavadski (Foto: Handout via REUTERS)

Skrb ne samo v Ukrajini, temveč tudi v ZDA

Kijev se boji, da bo Moskva okrepila napade na ukrajinske energetske objekte, s čimer bi pozimi prekinila oskrbo z električno energijo in ogrevanjem.

Med tem pa je skrb zaznati tudi v Združenih državah Amerike. Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je ameriški kongres danes namreč opozorila, da če do konca leta ne bodo dosegli dogovora o novih sredstvih Kijevu, bo to ohromilo Ukrajino na bojišču proti ruski agresiji, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

V pismu predsedniku predstavniškega doma Mikeu Johnsonu je Young opozorila, da hitro zmanjkuje časa za podporo ukrajinskemu boju proti ruski invaziji. “Zmanjkuje nam denarja in kmalu nam bo zmanjkalo časa,” je zapisala Young. “Brez ukrepanja kongresa nam bo do konca leta zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino,” je dodala.

Ukrajinski tank
Foto: Maksim Levin/REUTERS

“Prekinitev dotoka ameriškega orožja in opreme bo Ukrajino zadela v kolena na bojišču,” je ponazorila Young, ki vodi urad za upravo in proračun Bele hiše. Neuspeh dogovora o financiranju po njenem mnenju ne ogroža le dosedanjih dosežkov Ukrajine, ampak povečuje možnost ruske vojaške zmage.

Ukrajina si močno prizadeva dobiti več tuje pomoči, medtem ko ruske sile krepijo napade na vzhodu države, kjer so uspele zadržati protiofenzivo ukrajinskih sil. ZDA so od začetka ruske agresije februarja lani Ukrajini zagotovile 40 milijard dolarjev vojaške pomoči.

Ameriški predsednik Joe Biden je oktobra sicer prosil kongres, naj odobri 106 milijard dolarjev (okoli 97,5 milijarde evrov) sredstev za nacionalno varnost, vključno s podporo Ukrajini in izraelski vojni proti Hamasu.

Vendar pa je kongres že več mesecev ohromljen zaradi notranjih spopadov med republikanci, pri čemer nekateri bolj konservativni republikanski kongresniki nasprotujejo kakršni koli nadaljnji pomoči Kijevu, medtem ko vojna v Ukrajini traja že 21 mesecev. Ameriški kongres še ni sprejel proračuna za leto 2024, je pa pod Johnsonom uspel sredi novembra potrditi predlog zakona o začasnem podaljšanju financiranja zvezne vlade, vendar pa ta ne vsebuje pomoči za Ukrajino in Izrael. O tem se nameravajo v kongresu pogajati posebej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje