Mednarodna akcija: ob pomoči Slovenije odkrili skoraj 11.000 denarnih mul

Črna kronika 04. Dec 202314:54 2 komentarja
Banka Slovenije spreminja pogoje za kredite
PROFIMEDIA

V mednarodni policijski akciji, v kateri so sodelovali tudi slovenski policisti, so odkrili več kot 10.000 denarnih mul in 474 ljudi, ki so jih novačili. Aretirali so 1.013 posameznikov in preprečili za 32 milijonov evrov škode.

Organi kazenskega pregona iz 26 držav, tudi Slovenije, Europol, Eurojust, Interpol in več zasebnih industrijskih partnerjev so v okviru devete operacije evropskega programa odkrivanja denarnih mul, ki je potekala junija, oktobra in novembra, identificirali 10.759 mul.

Odkrili so 474 ljudi, ki novačijo mule, 1.013 posameznikov pa so aretirali.

Operacijo evropskega programa odkrivanja denarnih mul (European Money Mule Action – EMMA9) je vodila Nizozemska, tako kot prejšnja leta pa je operacija potekala po vsem svetu, tudi v Kolumbiji, Singapurju in Avstraliji, so danes sporočili iz Europola.

V okviru operacije so v 4659 kriminalističnih preiskavah identificirali 10.759 denarnih mul in 474 ljudi, ki novačijo mule. Aretiranih je bilo 1.013 posameznikov, zabeleženih 10.736 goljufivih transakcij in preprečena škoda v višini 32 milijonov evrov. Med preiskavami pa so zabeležili za 100 milijonov evrov škode.

V letošnji operaciji je sodelovalo okoli 2.820 bank in finančnih institucij. Skupna prizadevanja so vključevala tudi storitve spletnega prenosa denarja, menjalnice kriptovalut, spletne ponudnike potovanj in večnacionalne korporacije računalniške tehnologije.

Kot so navedli v Europolu, je operacija EMMA uspešno okrepila mednarodno sodelovanje in ozaveščanje v boju proti mreži denarnih mul. Gre za posameznike, ki jih kriminalci najamejo in plačujejo s provizijo, da zanje perejo nezakonito pridobljen denar z namenom prikriti njegov izvor.

Preiskave so sicer pokazale nove trende pri pranju denarja. Tako je ena od držav članic EU odkrila, da kriminalci mule novačijo zlasti med ukrajinskimi vojnimi begunci. V porastu je tudi izdajanje za bančne uslužbence, pri čemer so žrtve predvsem starejši ljudje. Izvzeti pa niso niti mladi, na katere kriminalci prežijo preko spletnih načinov plačevanje, kot so darilne kartice.

Operacija EMMA je del projekta, ki se izvaja v okviru Europolovega akcijskega načrta EMPACT Cybercrime Payment Fraud Operational Action Plan. Aktivnost je namenjena boju proti računalniški kriminaliteti in pranju denarja ter ozaveščanju javnosti na tem področju.

Kdo so denarne mule?

Z besedno zvezo denarna mula poimenujemo posameznike, ki na svoje transakcijske račune prejmejo nakazila denarnih sredstev, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. “Običajno so to kazniva dejanja računalniške kriminalitete, kot so vdori v informacijske sisteme in različne oblike spletnih goljufij (direktorske goljufije, goljufije, povezane s prestrezanjem elektronske poslovne korespondence, ljubezenske goljufije in investicijska vlaganja v lažne spletne platforme),” so pred časom pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

Za denarne mule je značilno, da po prejetju denarnih sredstev opravijo dvige gotovine ali izvršijo prenakazila na druge transakcijske račune, ki so najpogosteje odprti v tujini. Tovrstna nakazila in prenakazila so nezakonita, prav tako je nezakonit dvig tovrstnih nakazil ter njihova uporaba v gospodarstvu. Kot so sporočili na GPU, tovrstna dejanja običajno obravnavajo kot kazniva dejanja pranja denarja ali kot sostorilstvo pri goljufiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje