Rusija poziva Turčijo, naj ne začne nove ofenzive na severu Sirije

Svet 02. Jun 202220:44 0 komentarjev
Sirija, YPG
Borec YPG (PROFIMEDIA)

Rusija je posvarila Turčijo pred novo ofenzivo na severu Sirije. Ofenzivo je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan že večkrat napovedal.

Ruske oblasti Turčijo pozivajo, naj se vzdrži ofenzive na severu Sirije, ki bi lahko povzročila nevarno poslabšanje že tako težkih razmer v državi, je danes povedala tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova.

Tudi Washington je prejšnji teden posvaril Turčijo, naj ne napade severne Sirije, saj bi to lahko ogrozilo stabilnost v regiji in varnost ameriških enot, ki so tam nastanjene. Vendar je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan dejal, da ne bo čakal na dovoljenje s strani ZDA.

Turški predsednik je v sredo ponovil grožnjo z napadom na sever Sirije, kjer se po njegovih besedah nahajajo kurdski teroristi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poudaril je, da bodo po “očiščenju” mest Manbidž in Tel Rifat korak za korakom vstopili v druge regije Sirije. “Videli bomo, kdo podpira zakonite varnostne operacije, ki jih izvaja Turčija, in kdo jim skuša nasprotovati,” je dejal.

Turški voditelj je v zadnjih dneh že večkrat zagrozil z operacijo proti borcem Kurdske delavske stranke (PKK). Njegov cilj so tudi Enote za zaščito ljudstva (YPG), skupina, za katero meni, da je del PKK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!