Rusija naj bi preprečila ofenzivo. Šef Wagnerja o uspehu Ukrajine blizu Bahmuta

Svet 05. Jun 202310:06 > 14:27 14 komentarjev
Šef Wagnerja Jevgenij Prigožin (Foto: Press service of "Concord"/via REUTERS)

Medtem ko je Zahod v pričakovanju začetka velike ukrajinske protiofenzive, s katero namerava Kijev ponovno prevzeti nadzor nad ozemlji, ki so pod ruskim nadzorom, je Rusija sporočila, da je preprečila večjo ukrajinsko ofenzivo v regiji Doneck. Šef podjetja Wagner, katerega plačanci so se več mesecev borili v srditi bitki za Bahmut, je bil danes znova kritičen do vrha ruske vojske. Med drugim je sporočil, da so ukrajinske sile ponovno prevzele nadzor nad delom naselja Berhivka, ki leži severno od Bahmuta.

Potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v intervjuju za Wall Street Journal povedal, da je Ukrajina pripravljena začeti (na Zahodu) težko pričakovano protiofenzivo, je Rusija sporočila, da so ruske sile preprečile večjo ukrajinsko ofenzivo, ki da je potekala na petih mestih na jugu regije Doneck na vzhodu Ukrajine, ki je delno pod nadzorom Rusije. Ob tem so iz Moskve sporočili, da so ubili več kot dvesto pripadnikov ukrajinskih sil.

Ali je ta ukrajinski napad predstavljal začetek velike ukrajinske protiofenzive, uradno ni znano. Informacija o začetku protiofenzive je namreč iz očitnih razlogov v Kijevu skrbno varovana skrivnost.

Po navedbah ruskega ministrstva za obrambo je v ukrajinski ofenzivi sodelovalo šest mehaniziranih in dva tankovska bataljona. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, so ukrajinske enote poskušale prebiti rusko obrambo na po mnenju Kijeva najbolj ranljivem delu fronte. “Sovražniku ni uspelo opraviti svojih nalog in ni bil uspešen,” je dodal.

Moskva trdi, da je Ukrajina v spopadih med drugim izgubila 250 vojakov in 16 tankov. Na videoposnetku, ki so ga objavili, je videti vojaška vozila, ki so bila napadena iz zraka.

Doneck
Doneck (3rd Assault Brigade / Ukrainian Armed Forces Press Service/Handout via REUTERS)

Informacije, kaj se dejansko dogaja na terenu, so tudi tokrat skope, tuji mediji pa jih težko neodvisno preverijo. O omenjenem dogajanju na fronti poročajo tudi ruski vojaški blogerji, med drugim Semjon Pegov (tako imenovani War Gonzo). Kot je zapisal, naj bi težki boji v ponedeljek potekali na ozemljih, ki so pod nadzorom Rusije, ukrajinske sile pa naj bi v doneški regiji napadle v bližini Velike Novosilke, ki leži na jugovzhodu te regije, navaja tiskovna agencija Reuters.

Dogajanje minuli konec tedna so sicer znova zaznamovale aktivnosti proukrajinskih borcev na območju meje med Ukrajino in Rusijo (oziroma regijo Belgorod). Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, je sporočil, da v obmejni vasi Novaja Tavolžanka potekajo spopadi s skupino Rusov, ki simpatizirajo z Ukrajino. Tako imenovani proukrajinski saboterji pa so dejali, da so zajeli več ruskih vojakov, ki naj bi jih predali Kijevu. Da bi “opravil” s čezmejnimi vdori, se je v nedeljo ponudil čečenski voditelj Ramzan Kadirov, čigar vojaki se borijo v Ukrajini.

V Kijevu je na obisku kardinal Matteo Zuppi, ki mu je papež Frančišek zaupal izvedbo misije za mir v Ukrajini.

Prigožin o napredku ukrajinskih sil

Ukrajinske sile so ponovno prevzele nadzor nad delom naselja Berhivka, ki leži severno od Bahmuta, je sporočil vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Ob tem je rusko vojsko obtožil, da zapušča položaje v mestu in njihov umik označil za sramoten, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jevgenij Prigožin
PROFIMEDIA

“Zdaj je del naselja Berhivka že izgubljen, ruski vojaki pa mirno bežijo. Sramota!” je izjavil Prigožin ter ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova pozval, naj obiščeta fronto in povzdigneta moralo vojakov. “Zmoreta to! Če ne, pa bosta umrla kot heroja,” jima je dejal.

Berhivka leži okoli sedem kilometrov severno od Bahmuta, kjer so se v preteklih mesecih pod vodstvom Wagnerja odvijali najdaljši in najbolj krvavi spopadi od začetka vojne v Ukrajini. Skupina Wagner je, spomnimo, maja sporočila, da je zavzela Bahmut, svoje položaje v mestu pa naj bi že predala ruski vojski. Ukrajina medtem vztraja, da njene enote še vedno nadzirajo enega od predelov opustošenega mesta in da se boji nadaljujejo.

Prigožin je v nedeljo na Telegramu objavil tudi dokument o operacijah skupine Wagner v preteklem mesecu. V dokumentu je med drugim navedeno, da se je maja zgodila izmenjava ognja med ruskimi plačanci in rednimi silami, ki naj bi bili pijani.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija ostaja odprta za dialog z ZDA o nadzoru jedrskega orožja, vendar pa v Moskvi čakajo na otipljive predloge Washingtona po diplomatski poti. Kot “pomembno in pozitivno” je označil izjavo ameriškega svetovalca za državno varnost Jakea Sullivana, ki je pred dnevi dejal, da so se ZDA pripravljene pogovarjati z Rusijo in Kitajsko o omejitvah jedrske oborožitve “brez predpogojev”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje