Rusija trdi, da je sestrelila ukrajinska drona nad Moskvo

Svet 22. Avg 202307:58 11 komentarjev
Avgustovski napad z dronom na Moskvo
Napad na Moskvo z začetka avgusta. (REUTERS/Stringer/File Photo)

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so preprečili napad Ukrajine, potem ko so sestrelili drona nad moskovsko regijo.

V zadnjih dneh je bil zračni prostor nad Moskvo večkrat zaprt, saj vse pogosteje poročajo o napadih brezpilotnih letal.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je v torek zgodaj zjutraj sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila brezpilotni letali zahodno od prestolnice v okrožjih Krasnogorsk in Šasti, poroča BBC.

Dve drugi brezpilotni letali so prestregli nad regijo Brjansk, severovzhodno od ukrajinske meje. Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so v torek zjutraj začasno ustavili lete na moskovska letališča in z njih.

V napadih ni bilo poškodovanih, Ukrajina pa se ni odzvala. Čeprav niso prevzeli odgovornosti za posamezne napade brezpilotnih letal, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dejal, da so napadi na ruskem ozemlju “neizogiben, naraven in popolnoma pošten proces”.

Povrhu pa naj bi rusko reaktivno letalo tipa Suhoj v Črnem morju uničilo še ukrajinsko izvidniško ladjo. “Nocoj je posadka Su-30cm pomorskega letalstva črnomorske flote uničila izvidniški čoln ukrajinskih oboroženih sil na območju ruskih objektov za proizvodnjo plina v Črnem morju,” je na Telegramu zapisalo ministrstvo. Podrobnosti o uničenih dronih in ladji ob tem ni navedlo.

V soboto je bil v napadu ukrajinskega brezpilotnega letala medtem uničen vodilni ruski bombnik dolgega dosega. Slike, objavljene na družbenih omrežjih, ki so jih potrdili na BBC Verify, prikazujejo letalo Tupoljev TU-22, ki gori v letalski bazi Solci-2 južno od Sankt Peterburga.

Uničenje bombnika
Uničenje bombnika. (X/Twitter)

Ruski bombnik Tu-22, ki je bil uničen, lahko leti z dvakratno hitrostjo zvoka, Rusija pa ga pogosto uporablja za napade na mesta v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje