Rusija več uradnikom EU prepovedala vstop v državo

Svet 28. Jan 202220:38 1 komentar
Rusija EU
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je sporočila, da je več uradnikom Evropske unije prepovedala vstop v državo. Gre predvsem za predstavnike organov pregona ter zakonodajnih in izvršilnih organov. Na ruskem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da gre za povračilne ukrepe.

“Na podlagi načel recipročnosti in enakopravnosti se je ruska stran odločila, da več uradnikov EU uvrsti na seznam predstavnikov držav članic in institucij EU, ki jim je prepovedan vstop v Rusijo,” so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Gre predvsem za predstavnike organov pregona ter zakonodajnih in izvršilnih organov posameznih držav EU, ki so “osebno odgovorni za širjenje protiruske politike”, so zapisali.

EU je proti Rusiji od leta 2014, ko si je ta priključila ukrajinski polotok Krim, sprejela vrsto sankcij, predvsem gospodarskih, ki jih še vedno podaljšuje. Poleg tega je prepovedala vstop in zamrznila premoženje številnim ruskim posameznikom.

Rusija pa je v odziv na te sankcije med drugim aprila lani prepovedala vstop v državo takratnemu predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju, podpredsednici Evropske komisije Veri Jourovi ter še več državljanom EU.

Moskva dodatne sankcije sprejema sredi zaostrenih odnosov z Zahodom zaradi ukrajinske krize. Zahodne države svarijo pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. Po njihovih navedbah je Rusija vzdolž meje z Ukrajino namestila več kot 100.000 vojakov. Hkrati je Zahod Moskvo že posvaril pred hudimi sankcijami, če si bo Kremelj drznil napasti Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje