Rusija vztraja, da Trumpove kritike Nata niso nič novega

Svet 14. Feb 202414:24 0 komentarjev
Donald Trump
Donald Trump (Foto: PROFIMEDIA)

Očitki nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da nekatere članice zveze Nato ne izpolnjujejo cilja obrambnih izdatkov v višini dveh odstotkov BDP, niso nič novega, je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“To je eno od glavnih sporočil Trumpa. Pravzaprav je ta dva odstotka nenehno ponavljal ob različnih priložnostih. Torej v njegovem pristopu ni nič novega,” je pojasnil Dmitrij Peskov in poudaril, da očitki nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da nekatere članice zveze Nato ne izpolnjujejo cilja obrambnih izdatkov v višini dveh odstotkov BDP, niso nič novega.

Trump je bil že v času svojega mandata pogosto kritičen do Nata ter je zaveznice večkrat obtoževal, da ne prispevajo dovolj in da zanašanje na zaščito ZDA jemljejo za samoumevno.

Podobne kritike je izrekel tudi v soboto na predvolilnem zborovanju v Južni Karolini, kjer je dejal, da je nepravično, da so ZDA zavezane obrambi članic Nata. Dodal je še, da bi Rusijo spodbudil k napadu na članice Nata, ki ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti. Izjave Trumpa so bile deležne vala zgražanj in kritik, številni voditelji pa so jih označili za nevarne.

V letošnjem letu bo sicer 18 od 31 članic Nata izpolnilo cilj obrambnih izdatkov v višini dveh odstotkov BDP, je na današnji novinarski konferenci pred zasedanjem obrambnih ministrov Nata dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Ob tem je poudaril, da gre za rekord in kar šestkratno povečanje glede na leto 2014, ko so ta cilj dosegle le tri članice.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!