Ukrajina prijela vohuna in preprečila domnevno okoljsko katastrofo

Svet 18. Jan 202411:15 > 17:39 6 komentarjev
uničena stavba v Harkovu
Foto: REUTERS/Sofiia Gatilova

Ukrajinske varnostne službe so pridržale vohuna, ki naj bi zbiral informacije o strupenih snoveh. Na podlagi teh podatkov naj bi Rusija sprožila okoljsko katastrofo na jugu Ukrajine. Ruske sile so sicer v noči na četrtek z več deset droni napadle ukrajinska ozemlja. Še vedno je na udaru regija Harkov, kjer sta bili v sredo ubiti dve civilistki. V Franciji medtem potekajo razprave o ustanovitvi artilerijske koalicije za Ukrajino. Francosko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da naj bi se njihova proizvodnja artilerijskega streliva letos v primerjavi z obdobjem pred rusko invazijo na Ukrajino potrojila.

Ukrajinske varnostne službe so danes sporočile, da so pridržali študenta, ki je zbiral in Rusiji predajal informacije o skladiščih strupenih snovi. S pomočjo teh podatkov naj bi ruska vojska izvedla napade nanje in sprožila okoljsko katastrofo na jugu Ukrajine, ugotovitve službe SBU povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pridržani naj bi bil agent ruske varnostne službe FSB, ki je glede na trditve ukrajinske strani za Rusijo vohunil v pokrajini Odesa. “Njegova glavna naloga je bila prepoznati in prenesti koordinate nahajališč strupenih snovi, vključno s skladišči in prostori, kjer se shranjuje pesticide,” je sporočila SBU.

FSB naj bi z osumljencem, ki mu grozi dosmrtna zaporna kazen, vzpostavila stik konec lanskega leta in mu v zameno za sodelovanje ponudila denar. Glede na trditve SBU je Rusija s tem želela izzvati okoljsko katastrofo v južni regiji ob Črnem morju, ki je sicer redno tarča napadov ruskih dronov in raket.

Rusija z droni napadla v več delih Ukrajine

Rusija je ponoči izvedla napade na več delov Ukrajine s 33 brezpilotnimi letalniki, z vodenima raketama pa na drugo največje mesto Harkov na vzhodu, so danes sporočile ukrajinske zračne sile. Dodale so, da so napade z droni iranske izdelave izvedli iz zahodnih ruskih regij ob meji z Ukrajino in da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 22 dronov.

Vodja ukrajinske regije Harkov na severovzhodu države pa je sporočil, da je bila v sredo v ruskem raketnem obstreljevanju ubita civilistka, še dve osebi pa sta bili poškodovani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji razprave o ustanovitvi artilerijske koalicije za Ukrajino

Zaveznice Kijeva so se danes sestale v Parizu z namenom, da bi ustanovile t. i. artilerijsko koalicijo, s katero nameravajo okrepiti oboroženost ukrajinske vojske. Ta se namreč že dlje časa sooča s pomanjkanjem topniškega streliva, je na srečanju opozoril ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov in pozval k okrepitvi njihove dobave.

Koalicijo, ki jo vodita Francija in ZDA, sestavlja 23 držav in je del kontaktne skupine Ramstein za podporo Ukrajini, v kateri sodeluje več kot 50 držav. “Cilj koalicije je okrepiti pomoč Ukrajini, da bo imela topništvo, ki bo kratkoročno in dolgoročno ustrezalo potrebam njene protiofenzive,” je sporočilo francosko obrambno ministrstvo.

Srečanje v Parizu je vodil francoski obrambni minister Sebastien Lecornu, ki je naznanil, da bo Francija financirala izdelavo in dobavo 12 havbic cezar v vrednosti 50 milijonov evrov. Stroški preostalih 60, ki znašajo 250 milijonov evrov in jih Francija še lahko izdela letos, pa se bodo porazdelili med zaveznicami.

Srečanja se je prek videopovezave udeležil tudi Umerov, ki je na omrežju X opozoril, da je pomanjkanje topniškega streliva resen problem, s katerim se trenutno soočajo ukrajinske sile. “Alternativa sodobnemu topništvu ne obstaja, zato si moramo še naprej prizadevati in povečati proizvodnjo streliva,” je dodal.

Emmanuel Macron in Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem v telefonskem pogovoru francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu zahvalil za oblikovanje artilerijske koalicije ter za proizvodnjo artilerijskih sistemov in streliva za Ukrajino. Dodal je, da sta med drugim razpravljala tudi o potrebi po nadaljnji krepitvi ukrajinske zračne obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francosko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da naj bi se njihova proizvodnja artilerijskega streliva letos v primerjavi z obdobjem pred rusko invazijo na Ukrajino potrojila. Znašala naj bi okoli 3.000 kosov streliva mesečno. Doslej je Francija Ukrajini prodala oziroma podarila 30 cezarjev, še 19 pa jih je prispevala Danska. EU je medtem obljubila, da bo do letošnje pomladi Ukrajini dobavila milijon topniških izstrelkov, a jih do zdaj dobavila le okoli 300.000.

Lavrov: Ofenziva v Ukrajini je očistila rusko družbo

“Posebna vojaška operacija je združila našo družbo kot še nikoli prej in prispevala k temu, da je družba očiščena ljudi, ki ne čutijo pripadnosti ruski zgodovini in kulturi,” je na novinarski konferenci dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Dodal je, da so nekateri od teh odšli, nekateri pa ostali, a začeli misliti.

Od začetka ruske posebne vojaške operacije, kot napad na Ukrajino imenujejo v Moskvi, je Rusijo zapustilo več deset tisoč ljudi. Še več jih je odšlo, potem ko so v Kremlju napovedali obsežno mobilizacijo. Ob tem so ruske oblasti redno zatirale nasprotnike in kritike vojne ter jih na tisoče pridržale ali obsodile.

Nemški poslanci zavrnili predlog dobave raket taurus Ukrajini

Nemški poslanci so v sredo zavrnili predlog opozicije, naj vlada Ukrajini pošlje vodene rakete taurus. Pobudi so nasprotovali skoraj vsi poslanci tričlanske vladajoče koalicije. Čeprav sami že mesece prav tako pozivajo k dobavi raket, so svoje nasprotovanje utemeljili s tem, da je opozicija predlog vezala na letno poročilo o oboroženih silah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje