Zakaj so si islamisti za žrtev izbrali Rusijo in kakšen bo njen odgovor?

Svet 23. Mar 202413:00 > 15:58 9 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Odmeva teroristični napad na koncertno dvorano na obrobju Moskve. Čeprav je Rusija že prijela večino osumljencev za napad, ostajajo mnoga neodgovorjena vprašanja. Še vedno ni popolnoma jasen motiv Islamske države, ki je prevzela odgovornost za napad, pa tudi ne, kakšen bo odgovor Rusije. Kaj o tem pravijo analitiki in obramboslovci?

Več ljudi je sinoči vdrlo v moskovsko koncertno dvorano, začelo streljati in zanetilo ogenj. V napadu je po zadnjih podatkih umrlo 133 ljudi, še okoli 150 je poškodovanih. Ruske oblasti so dogodek označile za teroristični napad, za katerega je odgovornost že sinoči prevzela Islamska država.

Skupina Islamska država se je po priznanju odgovornosti nato ponovno oglasila v izjavi na omrežju Telegram in sporočila več podrobnosti o napadu. Objavili so fotografijo, na kateri naj bi bili štirje zamaskirani napadalci.  Vir informacije je tiskovna agencija Amaq, povezana z islamsko državo, ki je izdala tudi prvo sporočilo, v katerem je skupina prevzela odgovornost za napad, je poročal BBC. V nobeni od izjav ni bilo navedeno, katera regionalna veja Islamske države je odgovorna za napad.

Amaq o motivu za napad pravi, da ta “poteka v kontekstu normalne vojne med Islamsko državo in (protiislamskimi] državami) in dodaja, da so napad izvedli borci, ki so bili oboroženi z “mitraljezi, puškami, noži in zažigalnimi bombami” ter da je pred napadom potekala usklajena izvidniška misija. Islamska država je navedla, da so borci zadali “močan udarec” Rusiji, cilj napada pa je bilo “na tisoče kristjanov v koncertni dvorani”.

Kaj je Islamska država?

ISIS je bila leta 2019 pregnana z zadnjega dela ozemlja, ki ga je zasedala na območjih Sirije in Iraka, kjer ima kljub vsemu še vedno do 10.000 borcev, je poročal BBC. Prisotna je tudi na drugih ozemljih – zadnja leta naj bi se krepila predvsem v Afriki.

Skupina bi napad lahko pripisala podružnici na Kavkazu, menijo zahodni analitiki in obramboslovci, ki so že več mesecev pozorni na razrast podružnice ISIS-K v regiji Khorasan, ki se razteza v delih Irana, Turkmenistana in Afganistana. V svojih vrstah ima tudi rusko govoreče Srednjeazijce.

Podružnica Islamske države nasprotuje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. “ISIS-K se je v zadnjih dveh letih osredotočil na Rusijo in v svoji propagandi pogosto kritiziral Putina,” pravi Colin Clarke iz raziskovalne skupine Soufan Center s sedežem v Washingtonu.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: REUTERS/Yulia Morozova
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Po napadu so v mnogih ruskih mestih na oglasnih panojih objavili fotografijo sveče v spomin na napad. (Foto: PROFIMEDIA)
Foto: PROFIMEDIA
Foto: Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITOR
Foto: Yulia Morozova/REUTERS
Mnogi Rusi so v znak žalovanja položili rože in prižgali sveče. (Foto: PROFIMEDIA)
Mnogi Rusi so v znak žalovanja položili rože in prižgali sveče. (Foto: PROFIMEDIA)

Po besedah strokovnjaka za Rusijo Matthewa Sussexa bi bil razlog za napad lahko tudi slabo ravnanje Rusov z muslimani na svojem in tujem ozemlju. “Zaradi ruskih dejavnosti v Siriji je Islamska država v ruski vladi videla glavno grožnjo,” je dejal za BBC.

Že v začetku tega meseca je ameriški general na Bližnjem vzhodu dejal, da lahko ISIS-K napade ameriške in zahodne cilje zunaj Afganistana. Možnost za teroristični napad v Moskvi so že v začetku meseca zaznale ameriške obveščevalne službe. O tem so tedaj obvestile rusko oblast, ta pa je opozorilo označila za propagando.

ISIS-K ima dolg seznam napadov

ISIS-K je v preteklosti izvedla že več napadov, denimo na mošeje v Afganistanu in izven njega. V letošnjem letu naj bi izvedla dve bombardiranji v Iranu, v katerih je umrlo skoraj 100 ljudi. Septembra 2022 so borci ISIS-K prevzeli odgovornost za smrtonosni samomorilski bombni napad na rusko veleposlaništvo v Kabulu, odgovorna pa je tudi za napad na kabulsko mednarodno letališče leta 2021.

Foto: PROFIMEDIA

Putin napovedal kaznovanje vpletenih. Kakšne bodo dejanske sankcije?

Odziv Rusije na napad bo po oceni Sussexa zelo nasilen. Zanje ni niti najbolj pomembno, kdo je izvedel napad, temveč kdo je po mnenju ruske oblasti kriv, ocenjuje.

Pri tej retoriki skrbi dejstvo nadaljevanja vojne v Ukrajini. Ta je že kmalu po incidentu zanikala kakršnokoli vpletenost, a naj bi imeli glavni osumljenci stike prav v Ukrajini, kamor so po napadu tudi želeli pobegniti. Ruska obveščevalna služba FSB je prijela 11 osumljencev, med katerimi so tudi štirje, ki so bili neposredno vpleteni v napad.

Osumljence so oblasti pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino. “Po izvedbi terorističnega napada so kriminalci načrtovali prehod rusko-ukrajinske meje in so imeli ustrezne stike na ukrajinski strani,” je po poročanju agencije TASS sporočila FSB.

Putin je v svojem nagovoru Rusom potrdil, da so vse storilce že prijeli, da pa bodo “identificirali in kaznovali vse, ki so stali za teroristi in pripravljali napad”. Napad je ocenil kot “barbarski” in napovedal dodatne protiteroristične ukrepe v celotni moskovski regiji.

Zdaj tako ostaja odprto vprašanje, kakšni bodo protiteroristični ukrepi, predvsem pa, kakšne bodo sankcije – tudi proti kateri drugi državi.

Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje