Ruska “mesoreznica” terja vse višji krvni davek: umrlo 50 tisoč ruskih vojakov

Svet 17. Apr 202411:24 8 komentarjev
Ukrajinska vojska blizu Bahmuta
(Foto: Ofiia Gatilova/REUTERS)

Minilo je dve leti od ruske invazije na Ukrajino, obe strani pa beležita vse višji krvni davek. Po zadnji raziskavi, ki jo je za ruski BBC pripravila neodvisna ruska medijska skupina, je v Ukrajini umrlo več kot 50 tisoč ruskih vojakov – tudi zaradi ruske strategije "mesoreznica".

Februarja je minilo dve leti, odkar se je začela vojna v Ukrajini, obe strani pa sta vse bolj izčrpani.

Na ruski strani je po najnovejših podatkih v dveh letih vojne umrlo več kot 50 tisoč vojakov, več žrtev pa je bilo v drugem letu spopadov. Kremelj je po navedbah BBC v zadnjih 12 mesecih spopadov izgubil 25 odstotkov vojakov več kot v prvem letu – v zadnjem letu je tako umrlo 27.300 ruskih vojakov, kar nakazuje, da ozemeljske pridobitve terjajo vse višji krvni davek.

Podatke je za ruski BBC zbrala neodvisna medijska skupina Mediazona. Skupina prostovoljcev je številke pridobila s preštevanjem vojakov na novih 70 pokopališčih po Rusiji, podatke so zbirali tudi z javno dostopnih uradnih in medijskih poročil ter družbenih omrežij. Analiza BBC ne vključuje mrtvih pripadnikov samooklicanih milic v Donecku in Lugansku na vzhodu Ukrajine pod rusko okupacijo.

Visoko število mrtvih bi lahko pripisali taktiki Rusije, ki na fronto vedno znova pošilja nove vojake, predvsem, da bi oslabili ukrajinsko stran. Taktike se je prijelo ime “mesoreznica”. O tej se je še posebej pisalo spomladi 2023, ko je potekala bitka za Bahmut. Takrat so ruske sile na čelu s plačanci iz vrst zasebne skupine Wagner, ki je v človeških valovih v smrt taktično pošiljala na tisoče ruskih zapornikov.

Moskva je skupini Wagner junija 2022 dovolila novačenje pripadnikov po ruskih zaporih. Skupina je zapornike novačila do februarja 2023, a takrat se je naveza Wagner–Kremelj skrhala, piše BBC. Takrat naj bi to strategijo prevzelo rusko obrambno ministrstvo. BBC še navaja, da so slabo izurjeni in pičlo opremljeni obsojenci ključni za uspeh “mesoreznic”. V bitki za Bahmut je po besedah nekdanjega vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina padlo 22 tisoč pripadnikov skupine.

Ukrajinski vojaki blizu Bahmuta
Foto: REUTERS

Ameriški Inštitut za proučevanje vojne (ISW) je sicer med posebej krvavimi bitkami poleg Bahmuta izpostavil še tiste za Avdijivko in Vugledar.

Ob tem BBC še ocenjuje, da najmanj 40 odstotkov mrtvih ruskih borcev ni imelo nobene povezave z rusko vojsko pred invazijo. Uradna številka, koliko ruskih vojakov je umrlo, ni znana. A je več kot 50.000 mrtvih vojakov osemkrat večje število od edinega uradno priznanega števila žrtev, ki ga je Kremelj objavil septembra 2022.

“Na začetku invazije 2022 je Rusija za izvajanje zapletenih vojaških operacij uporabljala le vojaške poklicne enote,” je za BBC pojasnil Samuel Cranny Evans z britanskega inštituta Royal United Services Institute.

A tudi zaradi pomoči Zahoda je veliko “izkušenih ruskih vojakov” mrtvih ali ranjenih, zato je bilo nujno, da so jih nadomestili, je še ocenil vojaški analitik. “Ti ne morejo enakovredno opravljati vojaških nalog, kot jih opravljajo poklicni vojaki,” je pojasnil Cranny Evans.

O številkah neradi govorijo tudi na ukrajinski strani. Februarja je sicer predsednik Volodimir Zelenski dejal, da je umrlo 31 tisoč ukrajinskih vojakov, a so te številke po oceni ameriških obveščevalnih virov precej višje. Na to lahko nakazujejo vedno novi vpoklici moških v vojsko. V torek je Zelenski podpisal predlog zakona o mobilizaciji, ki določa vpoklic moških, starih med 25 in 60 leti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje