Kličko svari pred evakuacijo Kijeva

Svet 06. Nov 202210:05 > 21:07 3 komentarji
Lvov
Center Lvova brez elektrike. (Foto: Roman Baluk/REUTERS)

Ruske okupacijske oblasti so sporočile, da je ukrajinska vojska v obstreljevanju zadela in poškodovala jez v Novi Kahovki v regiji Herson. Jez ima velik strateški pomen, saj polotok Krim oskrbuje z vodo, njegovo uničenje pa bi okoliškim krajem prineslo hude poplave. Spopadi na jugu države se medtem nadaljujejo. Skoraj polovica električnega omrežja je bila poškodovanega, po državi poročajo o težavah pri preskrbi z vodo in elektriko. Župan Kijeva Vitalij Kličko je posvaril prebivalce, da se bodo v primeru popolnega električnega mrka verjetno morali evakuirati iz ukrajinske prestolnice.

Ukrajinske sile so v obstreljevanju ukrajinske regije Herson, ki si jo je septembra priključila Rusija, poškodovale jez Nova Kahovka na reki Dneper, so opozorile ruske okupacijske oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrajinska raketa je zadela zapornico jezu in ga poškodovala, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Jez Nova Kahovka na reki Dneper na območju Hersona, kjer v protiofenzivi napredujejo ukrajinske sile, je v zadnjih tednih pridobil strateški pomen. Z vodo oskrbuje Krim, ki si ga je Moskva nezakonit priključila že leta 2014.

Medsebojne obtožbe o napadih na jez niso novost. Rusija in Ukrajina sta od začetka oktobra druga drugo večkrat obtožili, da nameravata jez porušiti z uporabo eksploziva, kar bi poplavilo velik del območja in povzročilo veliko uničenje v okolici mesta Herson.

Z juga Ukrajine pa poročajo tudi o težavah v preskrbi z vodo in elektriko. “V Hersonu in številnih drugih območjih v regiji začasno ni elektrike in vode,” so na Telegramu sporočile proruske oblasti. Po njihovih navedbah naj bi bil za izpad kriv napad ukrajinske vojske na avtocesti Berislav-Kahovka, v katerem so bili poškodovani trije visokonapetostni daljnovodi. Pristojne službe si prizadevajo za hitro rešitev problema, so še sporočile oblasti in pozvale ljudi, naj ostanejo mirni.

Nova Kahovka, jez
Oktobrski satelitski posnetek jezu (Vir: Maxar Technologies/via REUTERS

Kličko svari pred evakuacijo v primeru popolnega električnega mrka

Oskrba z elektriko je otežena po celotni Ukrajini. Poškodovanega ali uničenega je bilo namreč okoli 40 odstotkov energetskega omrežja. V primeru izpada elektrike bi lahko nehala delovati tudi vodovod in kanalizacija.

Težave pri oskrbi z z elektriko pa imajo tudi v ukrajinski prestolnici. Župan Kijeva Vitalij Kličko je v soboto zvečer dejal, da se ukrajinska prestolnica sooča z možnimi izpadi električne energije ter prekinitvami oskrbe z vodo in ogrevanja zaradi ruskih napadov na električno omrežje.

Kličko je ruske napade na infrastrukturo označil za terorizem in genocid. Prebivalce prestolnice je pozval, naj varčujejo z zalogami in razmislijo o začasni selitvi. Pozimi se namreč povprečna temperatura v Kijevu spusti pod ledišče, še bolj hladno je ponoči. Kličko je sicer poudaril, da mestne oblasti delajo vse, da ohranijo elektriko in vodo v mestu.

V najslabšem primeru bi se trije milijoni prebivalcem morali preseliti k prijateljem ali sorodnikom v predmestje, kjer še imajo vodo in elektriko, je rekel župan. Oblasti pripravljajo zaloge goriva, hrane in vode, enako pa bi po njegovih besedah morali storiti prebivalci. Po mestu postavljajo vsaj tisoč ogrevanih zatočišč, kjer se bodo prebivalci lahko ogreli v nujnih primerih, piše BBC.

Ženevska konvencija, ki določa humanitarne standarde v času konflikta, prepoveduje napade na civilne objekte.

Ukrajina: Rusija ustvarja le vtis umika iz Hersona

Tiskovna predstavnica ukrajinske vojske Natalia Humeniuk je za ukrajinske medije povedala, da Rusija ustvarja le iluzijo umika iz Hersona, da bi ukrajinske sile zvabili v boj. “Ruske enote se močno trudijo dati vtis, da se umikajo. Vendar hkrati vidimo dokaze, da ostajajo,” je rekla po poročanju CNN.

Navedla je, da Rusi ostajajo na bojnih položajih. Po njenih besedah svoje elitne enote in častnike premikajo na levi breg reke Dneper, na desnem bregu pa ne dopuščajo možnosti evakuacije ali pobega. “Enote na desnem bregu se bodo borile do zadnjega diha,” je dejala. Teh trditev CNN ni neodvisno preveril.

Jedrska elektrarna v Zaporožju priključena na omrežje

Potem ko so v četrtek zaradi poškodb, ki jih je povzročilo obstreljevanje, z električnega omrežja odklopili jedrsko elektrarno Zaporožje, so sinoči ponovno vzpostavili zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje zaustavljenih reaktorjev, je v soboto zvečer sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Direktor agencije Mariano Grossi je ob tem ponovno pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli elektrarne v izogib morebitne jedrske nesreče. “Ne moremo si več privoščiti izgubljanja časa. Moramo ukrepati, preden bo prepozno,” je dejal.

Jedrska elektrarna je zaradi obstreljevanja že večkrat ostala brez zunanjega napajanja. Čeprav trenutno ne proizvaja elektrike, nuklearka še vedno potrebuje električno energijo od zunaj, da lahko hladi reaktorje. V četrtkovem obstreljevanju so bili poškodovani prav daljnovodi, ki elektrarno napajajo. V času odklopa so v nuklearki tako črpalke za vodno hlajenje poganjali dizelski generatorji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje