Ruski državljani lani v Srbiji registrirali rekordno število novih podjetij

Gospodarstvo 05. Feb 202414:15 0 komentarjev
beograjska palača
Beograjska palača (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski državljani so lani v Srbiji po podatkih državne Agencije za gospodarske evidence registrirali okoli 9.000 novih podjetij, potem ko so jih leto prej 6.000, leta 2021 pa manj kot 2.000. Glavni dejavniki za vse več ustanovitev ruskih podjetij v Srbiji so bližina EU, prijazen odnos do Rusov ter nizki davki, piše časnik The Moscow Times.

Ruska invazija na Ukrajino je v minulih dveh letih spodbudila prihod približno 370.000 Rusov v Srbijo, piše spletni časnik z novicami v angleškem jeziku The Moscow Times.

V prvih mesecih po invaziji so Rusi v Srbiji najpogosteje odpirali restavracije, bare in kozmetične salone, ki so ustrezali ruskemu okusu. Nekateri med njimi so bila podjetja v senci, ki so jih ustanovili migranti, da bi pridobili dovoljenje za začasno bivanje v Srbiji, je po pisanju The Moscow Timesa pokazala raziskava Centra za evropske politike (CEP).

V lanskem letu pa so Rusi pogosteje odpirali vrtce, spletne trgovine, proizvodne obrate, nepremičninska podjetja in prostore za coworking v Beogradu in Novem Sadu.

Glavni dejavniki za ustanovitev ruskih podjetij v Srbiji so po navedbah časnika bližina EU, prijazen odnos do Rusov in razmeroma kratek, triurni let iz Moskve v Beograd. Rusi kot prednost srbskega trga navajajo tudi nizek, 15-odstotni davek na dobiček, pa tudi prisotnost velikih prometnih koridorjev, ki potekajo skozi Srbijo in privabljajo logistična podjetja, še piše The Moscow Times.

Srbija se kljub pritiskom mednarodne skupnosti še vedno ni pridružila sankcijam zahoda proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Medtem ko so sankcije Rusom v zahodnih državah močno otežile poslovanje, pa Srbija z njihovo domovino še vedno ohranja prijateljske vezi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!