Zasoljene cene ponekod odnesle maturantski ples, drugod pa tudi po 17 gostov

Slovenija 05. Feb 202405:20 8 komentarjev
maturantski ples
Foto: PROFIMEDIA

Pred dijaki četrtih letnikov so maturantski plesi, ki so v zadnjih letih postali sinonim za zasoljene cene. Večina šol, ki smo jih izbrali naključno, se je kljub visokim stroškom zanje odločila, a med dijaki v zadnjih letih ni več "takšne zagnanosti" za slovesni dogodek, opaža ravnateljica ene od srednjih šol.

Z maturantskim plesom dijaki četrtih letnikov srednjih poklicnih šol in gimnazij zaokrožijo srednješolsko izobraževanje in simbolno zaplešejo v odraslo življenje. Enkratni slovesni dogodek v spominu ostane za vse življenje, a ima tudi manj prijetno plat – vrtoglave stroške. Zaradi prevelikega finančnega zalogaja na eni od šol, s katerimi smo se pogovarjali, maturantskega plesa ne bodo imeli – to odločitev so sprejeli dijaki v Pomurju.

“Oddelka sta majhna, stroški pa vrtoglavi. Tako so se dijaki skupaj s starši odločili, da maturantskega plesa ne bodo imeli. Interesa ni bilo, zato je zgodba zaključena,” je za N1 povedala ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci Karmen Stolnik.

Drugače je v drugih regijah, kjer so priprave v polnem zagonu. Čeprav ima večina srednjih šol maturantske plese med marcem in majem, se o tem pogovarjajo od začetka šolskega leta, torej od septembra. Takrat dijakom predstavijo različne aranžmaje, od šole in posameznikov pa je odvisno, kakšne pakete izberejo. Kot je poudarila ena naših sogovornic, gre včasih za “pravo vojno” med plesnimi šolami, cene pa se razlikujejo med paketi. Plesni tečaji se gibljejo od 35 do 50 evrov.

Najdražji tečaj imajo denimo dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj. V plesni paket so vključene: 10 obveznih vaj, ponavljalna vaja in generalka. Plesni ponudnik nudi brezplačne priprave za starše, ki na slovesnem dogodku zaplešejo s svojimi maturanti, je za N1 pojasnila Tanja Ahčin, pomočnica ravnateljice kranjske gimnazije. Najmanj pa bodo za vaje odšteli maturanti Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor. “Dijaki so izbirali med več ponudniki, na koncu so vzeli paket za 20 ur učenja, kar znaša 35 evrov,” nam je pojasnila ravnateljica Andreja Zver Dobaj.

Za obleke tudi 800 evrov

A tu se stroški le začnejo kopičiti. Za večerno ličenje je treba odšteti od 50 do 80 evrov, še toliko za svečano pričesko.

Med brskanjem po spletnih straneh vizažistov in frizerjev smo zasledili “maturantske pakete”, ki stanejo 110 evrov in vključujejo tako ličenje kot pričesko. Nakit, obleko in čevlje lahko maturantke kupijo po precej ugodnih cenah v nakupovalnih centrih, a se nekatere odločijo tudi za dražjo, bolj glamurozno večerno toaleto iz butikov. Na njihovih spletnih straneh lahko najdemo različne svečane obleke, za katere je treba odšteti tudi več stotakov.

V enem od ljubljanskih salonov je možna izposoja oblek, ki se začne pri 90 in konča pri 260 evrih. V to ceno so vključeni stroški čiščenja, krajšanja in drugih popravkov. Cene večernih maturantskih oblek pa se gibljejo med 130 in 480 evri. Eden od butikov na svoji spletni strani nima objavljenih vseh oblek, tudi ne vseh cen. Najcenejša obleka z objavljeno ceno je bila 300 evrov, najdražja 885.

maturantski ples
Foto: PROFIMEDIA

Koliko stanejo vstopnice za dan D?

Cene plesnih paketov se razlikujejo, precej enotne pa so cene vstopnic za maturantski ples. Te mora kupiti vsak maturant in gost. Vstopnica za dan D skupaj z gostinsko ponudbo le redko stane manj kot 40 evrov na osebo.

“Letos so se naši dijaki odločili za dražji paket, ki vključuje tudi pijačo. Torej pijače ni treba posebej doplačevati. Stane 60 evrov na osebo,” je pojasnila pomočnica ravnateljice Gimnazije Franceta Prešerna Kranj Tanja Ahčin. Kot je še povedala sogovornica, je od vsakega posameznika odvisno, koliko gostov bo povabil. “Nekateri povabijo le starše, drugi ‘zakupijo’ mizo, za katero običajno sedi 12 gostov,” je sklenila Ahčin.

V ceno vstopnic je vključena organizacija dogodka z najemom in okrasitvijo dvorane, šopki za ravnateljico in razredničarke, kotiljoni in zapestni spominski šopki za maturante, rože za starše in profesorje, živa glasba, organizacija in vodenje plesa, hrana in pijača, polnočna torta, varovanje dogodka, fotografiranje in snemanje. V večini primerov je za otroke med 7. in 12. letom vstopnica cenejša, do 6. oziroma 7. leta starosti pa je vstop na ples brezplačen.

Da je cena odvisna od števila vseh gostov, je pojasnila ravnateljica mariborske srednje šole Andreja Zver Dobaj. “Letos imamo malo dijakov v četrtih letnikih, kar bo predstavljalo precej visoke stroške. Manj kot je gostov, dražje je,” je dodala. Tokrat bodo njihovi maturantje za vstopnico odšteli 62 evrov. Tudi na ljubljanskem območju so cene podobne, gibljejo se med 60 in 65 evri.

Najnižjo ceno med vsemi šolami, s katerimi smo govorili, bodo plačali maturanti velenjske gimnazije. Kot nam je pojasnila ravnateljica Gabrijela Fidler, bodo maturanti za vstopnico odšteli 25, gostje 45, otroci do 10. leta pa 15 evrov. “Ples organiziramo sami, saj smo ugotovili, da je to občutno cenejše. Ples bodo izvedli v dveh zaporednih večerih, saj s tem precej privarčujemo pri najemu dvorane ter ozvočenju in osvetlitvi. To predstavlja najvišji del stroškov,” je pojasnila Fidler, ki je že tretje leto odgovorna za organizacijo. Dijaki po njenih besedah povabijo različno število gostov, nekateri le ožjo družino, so pa imeli rekorderja, ki je gostil kar 17 ljudi.

Ravnateljica bežigrajske gimnazije Alenka Budihna opaža, da je zadnja leta manj povabljenih. “Če je bilo včasih do 1.400 gostov, jih je danes do 1.000,” je povedala in dodala, da se je na njihovi šoli za maturantski ples odločila večina dijakov. “Gre za tradicijo,” je dodala. Medtem ravnateljica Srednje ekonomske šole Ljubljana Andreja Tamše opaža, da med dijaki ni več takšne zagnanosti za izvedbo plesa kot v preteklih letih.

Številni ravnatelji se zavedajo, da za en večer nastanejo visoki stroški, kar precejšnjo stisko predstavlja dijakom iz socialno šibkejšega okolja. “Če nas v razredu opozorijo, da si kdo ne more privoščiti plesnega tečaja ali menija, se dogovorimo s plesnimi šolami in restavracijami za cenovno ugodnejšo varianto. Takih primerov ni veliko,” je zapisala Tina Cvijanović iz Srednje elektro-računalniške šole in tehniške gimnazije. “Z nabiranjem srečk in srečelovom na dogodku pa dijaki pokrijejo stroške vodenja voditelja, skupine, bolj podjetni tudi fotografa in snemalca,” je še dodala. Tudi v kranjski Gimnaziji Franceta Prešerna za tiste v finančni stiski najdejo rešitev. “Velikokrat nam pridejo naproti tudi organizatorji, s kakšno prilagoditvijo plačila oziroma dijakov oprostijo plačila,” je dodala Ahčin. Maturantom Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor po besedah ravnateljice Zver Dobaj organizator vedno omogoči brezplačne karte za ožjo družino dijakov iz socialno šibkejšega okolja, tudi ponekod v Ljubljani šole omogočijo brezplačno udeležbo na maturantskem plesu, plesne vaje pa organizatorji ponudijo po ceni enega evra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje