Satelitski posnetek kaže razsežnosti gozdnih požarov v Grčiji (FOTO)

Svet 22. Avg 202317:32 0 komentarjev
Satelitski posnetek
Foto: Meteo Gr/Facebook Neurje.si

Posnetek evropskega satelita prikazuje razsežnost ognjene stihije v Grčiji, kjer se v zadnjih dneh borijo z gozdnimi požari. Dim je prekril več kot sto tisoč kvadratnih kilometrov območja.

Posnetek evropskega satelita Meteosat-11, ki ga je po poročanju Facebookove strani Neurje.si obdelala enota Meteo nacionalnega observatorija v Atenah, prikazuje razsežnost gozdnih požarov v Grčiji.

“Dim je prekril več regij in prekriva več kot 100.000 kvadratnih kilometrov območja,” so zapisali.

Evropski program za podnebje Copernicus je na družbenem omrežju X sporočil, da je v požarih, ki so izbruhnili v zadnjih urah, pogorelo 8.500 hektarjev površine v Vzhodni Makedoniji.

Kot smo poročali, na gozdnatem območju severovzhodne Grčije že več dni divjajo gozdni požari. Gasilci so na tamkajšnjem območju našli 18 trupel, glede na prva poročila deluje, da je šlo za begunce.

Zaradi približevanja plamenov so v mestu Aleksandropolis odredili evakuacijo bolnišnice, po državi pa je še vedno aktivnih več deset drugih požarov, med drugim na otokih Evbeja in Kitnos ter v pokrajini Bojotija, približno 100 kilometrov severozahodno od Aten.

Izjemno vroče in suho vreme, ki krepi tveganja za požar, bo glede na navedbe vremenoslovcev vztrajalo do petka. Grčija se to poletje sooča s številnimi hudimi požari v naravi, preiskave pa kažejo, da naj bi jih bilo več podtaknjenih. Oblasti so zato nedavno napovedale, da bodo zaostrile kazni za požigalce.

Minuli mesec so zaradi požara na otoku Rodos evakuirali okrog 20.000 ljudi, večinoma turistov. Požar je tam v desetih dneh opustošil 17.770 hektarjev površin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!