Schmidt za “napade na ustavno ureditev BiH brez primere” krivi Milorada Dodika

Svet 02. Nov 202317:52
Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt v rednem poročilu o stanju v BiH opozarja pred "napadi na mirovni sporazum in ustavno ureditev brez primere". Kot je zapisal, je za te napade kriva izključno oblasti Republike Srbske z njenim predsednikom Miloradom Dodikom na čelu. Slednji naj bi se, tako v poročilu piše Schmidt, zavzel za neodvisnost Republike Srbske in njeno združitev s Srbijo.

Ključni problem Bosne in Hercegovine je politika predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, ki poziva k razpadu ali “mirnemu razhodu” BiH, je v svojem rednem poročilu Varnostnemu svetu Združenih narodov opozoril visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt, poročajo tamkajšnji mediji.

Gre za peto poročilo visokega predsednika mednarodne skupnosti v BiH Varnostnemu svetu ZN o izvajanju daytonskega mirovnega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH in se vzpostavila obstoječa državna ureditev. Nanaša se na obdobje med 16. aprilom in 15. oktobrom letos.

Poročilo bo na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN po poročanju medijev v BiH predstavil predsedujoči tričlanskemu predsedstvu BiH Željko Komšić.

Schmidt je v tokratnem poročilu opozoril pred napadi na mirovni sporazum in ustavno ureditev BiH brez primere, vključno z napadi na urad visokega predstavnika in ustavno sodišče. Za te napade je okrivil izključno oblasti Republike Srbske z Dodikom na čelu, danes navaja sarajevski portal televizije N1.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt.
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. (Foto: PROFIMEDIA)

Schmidt je v poročilu zavrnil napačne interpretacije daytonskega sporazuma v Republiki Srbski, ki da so posledica odcepitvenih teženj, vključno s trditvami, ki zanikajo kontinuiteto BiH in napačno predstavljajo njeno strukturo.

Kot piše portal televizije Al Jazeera Balkans, je Schmidt v poročilu izpostavil še, da se je Dodik zavzel za neodvisnost Republike Srbske in njeno združitev s Srbijo in da je vladajoča koalicija v Republiki Srbski že začela izvajati korake za ustvarjanje predpogojev za morebitno prihodnjo odcepitev.

Dodik je s Schmidtom zadnje mesece v sporu zaradi več zadev. Med drugim je parlament v Banjaluki junija sprejel zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Schmidt je na podlagi pooblastil, ki jih ima, razveljavil zakon in uvedel spremembe kazenskega zakonika, po katerih se dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, obravnavajo kot kaznivo dejanje. Ena od posledic te odločitve je sojenje Dodiku v Sarajevu zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika, ki se je začelo sredi oktobra.

Schmidt je na odcepitvene težnje Dodika, s katerimi ta ogroža stabilnost države, opozoril že v svojem prejšnjem poročilu maja letos. Naslednje poročilo bo predstavil maja naslednje leto.

Zaradi mrka na vladnih spletnih straneh Republika Srbska vlaga tožbo

Predsednik vlade Republike Srbske Radovan Višković je danes napovedal, da bodo institucije te entitete BiH tožile ameriško podjetje. Zaradi blokade, ki naj bi bila posledica ameriških sankcij proti predstavnikom entitete, med drugim več dni niso delovale spletne strani vlade in predsednika Republike Srbske, poročajo mediji v BiH. Spletne strani vlade Republike Srbske so bile po navedbah mreže Radio Slobodna Evropa (RSE) zakupljene pod domeno .net, ki jo je registriralo ameriško podjetje Domain.com LLC iz Arizone.