Schmidt: Sankcije so logična posledica destabilizirajočega delovanja

Svet 05. Jan 202220:58 > 21:59
Christian Schmidt
Christian Schmidt (Foto: PROFIMEDIA)

Na nove sankcije, ki so jih Združene države Amerike danes uvedle proti voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku, se je odzval tudi visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Christian Schmidt. Ta meni, da so sankcije "edina logična posledica Dodikovega destabilizirajočega delovanja, korupcije in njegovega destruktivnega in nevarnega vodenja".

Odločitev Združenih držav Amerike, da srbskega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika in še eno pravno osebo, ki je povezana z Alternativno televizijo (televizijsko mrežo iz Banjaluke, ki si jo lasti podjetje, povezano z Dodikovim sinom), uvrstijo na črni seznam oseb, je “edina logična posledica njihovega destabilizirajočega delovanja in korupcije”, meni visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Christian Schmidt.

Kot je še dejal Schmidt, so sankcije logična posledica destruktivnega in nevarnega pristopa, vezanega na Dodikovo neizpolnjevanje osnovnih kriterijev za odgovorno vodenje. Dodik bo moral, tako Schmidt, odgovoriti na številna težka vprašanja in se vrniti k racionalnemu in odgovornemu delovanju, ki bo skladno z ustavo in vladavino prava.

“Sankcije so eden od instrumentov, ki jih mednarodna skupnost lahko uporabi, da pokaže, da državne blokade ne smejo biti tolerirane. Če obstajajo politična nesoglasja, potem jih je treba reševati z dialogom, ne z bizarnim in protislovnim monologom,” je dejal Schmidt.

Na mizi so tudi druge možnosti

“Kot je bilo dogovorjeno z EU in mednarodno skupnostjo, ostaja na mizi ponudba za konstruktivno sodelovanje s parlamentom in doseganje rešitev na podlagi ustave in daytonskega mirovnega sporazuma. Vladavina prava pa se mora upoštevati – to je enostavno tako,” je bil še jasen visoki predstavnik za BiH in ponovno poudaril svojo zavezanost h konstruktivnemu sodelovanju z vsemi v BiH. Hkrati je poudaril, da so na mizi tudi druge možnosti. Pozdravil je namreč tudi boj proti korupciji, ki mora, tako Schmidt, postati novo pravilo v BiH.

“Le z močnim angažmajem v boju proti korupciji lahko BiH izpolni svoje težnje po članstvu v EU. Mednarodna skupnost je zavezana ohranjanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Bosne in Hercegovine. Vsak poskus spodkopavanja institucij BiH je nesprejemljiv,” je poudaril Schmidt in vse politike pozval, da ravnajo razumno in v interesu državljanov BiH ter se začnejo ukvarjati z nujnimi vprašanji, s katerimi se soočajo državljani.

“Ljudje v BiH si zaslužijo boljše”

Svetovalec ameriškega državnega sekretarja Derek Chollet pa je po razglasitvi uvedbe novih sankcij zoper Dodika dejal, da si prebivalci BiH zaslužijo boljše.

“Pomemben korak. Ko sem bil novembra v BiH, sem dal jasno vedeti, da se bodo Združene države Amerike uprle skorumpiranim akterjem. Ljudje v BiH si zaslužijo boljše,” je Chollet zapisal na Twitterju.

Chollet je sicer že med svojim bivanjem v Sarajevu novembra napovedal možnost uvedbe sankcij in pojasnil, da ima “ameriška administracija na voljo orodja, ki bi jih lahko uporabila proti tistim, ki želijo rušiti stabilnost in enotnost Bosne in Hercegovine”.