Visoki predstavnik za BiH: Dodikova retorika vodi državo v resno krizo

Svet 25. Nov 202115:41 1 komentar
Christian Smidt
Dado Ruvic/REUTERS

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt je povedal, da je vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik zaradi mednarodnih pritiskov ustavil načrte o umiku srbskih enot iz vojske BiH in za vzpostavitev vojske Republike srbske. A hkrati je opozoril, da kriza v BiH še ni rešena.

Kot je dejal Christian Schmidt v pogovoru za britanski časnik Guardian, je celotna regija Zahodnega Balkana še vedno na poti v varnostno krizo, če ne bo resnega diplomatskega angažmaja ZDA in Evrope.

Schmidt je dejal, da so Dodika v opustitev načrtov, ki so v bistvu ogrožali obstoj celotne BiH in napovedovali de facto odcepitev Republike srbske, uspeli prepričati “regionalni voditelji”. Ni sicer pojasnil, za koga konkretno naj bi šlo, je pa znano, da se je Dodik v minulih tednih srečal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in tudi slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Zatem je Dodik začel govoriti, da je zanj sprejemljivo tudi zmanjšanje oboroženih sil BiH, ne ravno njihova ukinitev. To je v sredo sporočil tudi evropskemu komisarju za sosedsko politiko in širitev Oliverju Varhelyiju.

Z evropskim komisarjem so se sicer v sredo zvečer za zaprtimi vrati sestali vsi ključni voditelji narodov v BiH, ob Dodiku še Bakir Izetbegović iz bošnjaške SDA in Dragan Čović iz hrvaške HDZ BiH. Čović in Dodik vsebine pogovorov nista razkrila javnosti, je pa Izetbegović danes pojasnil, da je bila izražena želja vseh treh, da se sedanja kriza v državi razreši, in da so se pripravljeni o tem pogovarjati.

Dejal je, da je bilo na sestanku pozitivno, “ker ni bilo običajne predrznosti enega od trojice”, s čimer je jasno namignil prav na Dodika. Pojasnil pa je še, da je bila v ozadju tudi razprava o zakonu o prepovedi zanikanja vojnih zločinov, ki ga je sprejel Schmidtov predhodnik Valentin Inzko. Iščejo tudi rešitve glede volilne zakonodaje, je še povedal Izetbegović.

Milorad Dodik,
Dado Ruvic/REUTERS

Dodikova retorika državo vodi v krizo

Tudi Schmidt je v pogovoru za Guardian poudaril večjo pripravljenost Dodika na iskanje rešitev. “Vidimo, da je po več pogovorih, tudi s tistimi v soseščini, dobil sporočilo, da nihče ne bo sprejel poti, ki pelje proti povečani možnosti političnega, upamo pa, da ne tudi vojaškega spopada,” je dejal.

Ocenil je sicer, da nevarnost vojaškega spopada ni ravno velika, tudi zato, ker v BiH na srečo ni več toliko orožja, kot ga je bilo ob izbruhu vojne leta 1992. Vendar pa Dodikova separatistična retorika vodi državo v resno krizo.

Dodik se je sicer s tem ujel v položaj, ko bo zelo težko naredil korak nazaj, ne da bi izgubil politično verodostojnost. Zato je potreben zelo jasen odgovor mednarodne skupnosti, je še poudaril nemški diplomat. Če pa bo prišlo do razpada BiH, bo imelo to posledice za celotno regijo, je še opozoril Schmidt.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je Schmidt za Guardian govoril v Washingtonu, kjer se je sestal s predstavniki ameriške administracije, med njimi s svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom, svetovalcem državnega sekretarja Derekom Cholletom in podsekretarko v State Departmentu Victorio Nuland.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje