Se bo tudi EU priključila boju proti hutijevcem? Nihče od ministrov ni bil proti

Svet 22. Jan 202420:15 7 komentarjev
jemen, rdeče morje
Jemenski deček v Sani prodaja modelčke tovorne ladje Galaxy Leader, ki so jo zasegli hutijevci (Foto: Profimedia, januar 2024)

Zunanji ministri držav članic Evropske unije so se na današnjem zasedanju v Bruslju načelno strinjali o vzpostavitvi operacije EU za zagotavljanje varnosti v Rdečem morju, kjer jemenski hutijevci napadajo tovorne ladje v znak podpore Palestincem. Nihče od ministrov ni bil proti, je pa možno, da katera od članic ne bo sodelovala, je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Zunanji ministri držav članic Evropske unije so se na današnjem zasedanju v Bruslju načelno strinjali o vzpostavitvi operacije EU za zagotavljanje varnosti v Rdečem morju, kjer jemenski hutijevci napadajo tovorne ladje, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Kdaj bi lahko začela delovati, ni želel napovedovati.

Dogajanje v Rdečem morju, kjer jemenski hutijevci v znak podpore Palestincem napadajo tovorne ladje, je bilo “visoko na agendi” današnjega zasedanja, je povedal Borrell.

“Načelno smo se strinjali o vzpostavitvi pomorske varnostne operacije,” je pojasnil. Nihče od ministrov ni bil proti, je pa možno, da katera od članic ne bo sodelovala, je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Z ministri so razpravljali o različnih možnostih delovanja misije. Zdaj bo treba torej določiti, kako bo delovala, med drugim, kako bo lahko posredovala v primeru napada. Odločiti pa se bo treba tudi, katera članica bo vodila operacijo. Kdaj bi lahko začela delovati, Borrell ni želel napovedovati.

Josep Borell
Josep Borell (Foto: REUTERS)

Hutijevci v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo, napadajo tovorne ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. ZDA in Velika Britanija sta v odgovor nedavno izvedli napade na njihove položaje v Jemnu, pri čemer ju je podprlo tudi nekaj članic EU. ZDA so zatem izvedle še več napadov.

Bližnjevzhodni konflikt je bil v ospredju današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU, na katerem so se jim pridružili tudi kolegi iz Izraela, Palestine, Egipta, Savdske Arabije in Jordanije.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je zaradi poti na torkovo zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov o Bližnjem vzhodu v New Yorku srečanje zapustila predčasno, je pozvala k trajnemu premirju in resnemu pogovoru o rešitvi dveh držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje