Ruski in kitajski veto zaustavila resolucijo s pozivom k prekinitvi ognja v Gazi

Svet 22. Mar 202407:15 > 14:52 2 komentarja
varnosnti svet ZN
Foto: PROFIMEDIA

Varnostni svet ZN tudi tokrat ni izglasoval resolucije s pozivom k prekinitvi sovražnosti v Gazi. Ameriško resolucijo, ki omenja potrebo po takojšnji in trajni prekinitvi ognja za zaščito civilistov na vseh straneh, sta z vetom zaustavili Rusija in Kitajska.

Ameriški osnutek resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi Hamas in Izrael pozval k takojšnji prekinitvi spopadov, ponovno ni prestal glasovanja. Z vetom sta ga namreč zaustavili Rusija in Kitajska. Osnutek je podprlo enajst članic varnostnega sveta. Poleg Kitajske in Rusije je bila proti še Alžirija, medtem ko se je Gvajana vzdržala.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia je ameriški predlog zavrnil že pred glasovanjem. Kot poroča BBC, je ZDA obtožil, da niso storile ničesar za omejitev izraelskih operacij v Gazi. “Videli smo tipično hinavsko predstavo,” je dejal in dodal, da bi resolucija zagotovila nekaznovanost Izraela. Ameriška stran se je na očitke odzvala z besedami, da je Rusija politiko znova postavila pred napredek. Po besedah predstavnice ZDA pri ZN Linde Thomas-Greenfield si Moskva želi, da ZDA v prizadevanjih ne uspe.

Po mnenju kitajskega predstavnika v ZN Zhang Juna se osnutek resolucije z dvoumnim jezikom izogiba najpomembnejšemu vprašanju, to je prekinitvi ognja. Dodal je, da prav tako ne ponuja odgovora, kako prekinitev doseči v kratkem času in brez predpogojev.

Slovenija je ameriški predlog podprla. Kot je na družbenem omrežju X zapisalo slovensko predstavništvo pri ZN, so to storili zato, ker se morata pobijanje civilistov in trpljenje talcev končati. “Glasovali smo za, ker je nujno, da varnostni svet pošlje jasno sporočilo, da so razmere v Gazi nesprejemljive,” so še zapisali in obžalovali dejstvo, da sta dve članici vložili veto.

V ameriški različici, v katero je imela pred današnjim glasovanjem vpogled francoska tiskovna agencija AFP, je omenjena “potreba po takojšnji in trajni prekinitvi ognja za zaščito civilistov na vseh straneh, da bi omogočili dostavo nujne humanitarne pomoči (…), in ob upoštevanju tega nedvoumno podpira mednarodna diplomatska prizadevanja za dosego takšne prekinitve ognja v povezavi z izpustitvijo preostalih talcev”. Resolucija še zavrača vsak poskus spreminjanja demografskega ali ozemeljskega značaja Gaze in obsoja vsa teroristična dejanja.

Priprava takšnega osnutka s strani ZD, ki veljajo za tesno zaveznico Izraela, predstavlja svojevrsten odmik od preteklih postopanj ZDA v varnostnem svetu. Vse od začetka vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas 7. oktobra lani je Washington nasprotoval uporabi izraza prekinitev ognja v resolucijah ZN. Prav ZDA so z vetom blokirale že tri taka besedila. Po zadnjem vetu 20. februarja so izpogajali besedilo, ki se osredotoča na podporo diplomatskim prizadevanjem za dosego šesttedenskega premirja v zameno za izpustitev izraelskih talcev v Gazi.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je te dni že na šesti bližnjevzhodni turneji od začetka vojne in bo danes obiskal Izrael, je to pobudo v sredo označil za močno sporočilo. Kot je dejal v pogovoru za savdsko televizijo Al Hadath, resolucija poziva k takojšnji prekinitvi ognja, povezani z izpustitvijo talcev, v Washingtonu pa upajo, da jo bodo države podprle.

V besedilu resolucije sicer nista omenjeni besedi poziv ali zahteva, za kar se zavzema Rusija. “Nismo zadovoljni z ničimer, kar ne zahteva takojšnje prekinitve ognja,” je v četrtek novinarjem povedal namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dmitrij Poljanski.

Pred zasedanjem varnostnega sveta se je napoevdovalo, da bi ob neuspehu resolucije ZDA na mizo prišel osnutek resolucije, ki so ga pripravile nestalne članice ZN. Po glasovanju pa je francoski predsednik Emmanuel Macron že napovedal, da bo nov osnutek s pozivom k prekinitvi spopadov pripravila Francija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje