Se pripravlja zamenjava Milorada Dodika?

Svet 03. Jul 202317:28 3 komentarji
Milorad Dodik
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Države Zahoda naj bi dale jasen znak podpore predstavniku mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christianu Schmidtu, da predsednika Republike srbske Milorada Dodika odstrani s položaja in mu prepove politično delovanje. V Bruslju skušajo med tem po naših informacijah ohranjati čim bolj mirno kri in BiH čim bolj držati na njeni poti približevanja Evropski uniji.

Zahodne države so prvič začele oblikovati scenarije, kako bi bila videti Republika srbska v Bosni in Hercegovini brez njenega predsednika Milorada Dodika. To je jasen znak podpore Zahoda visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH Christianu Schmidtu, da Dodika odstrani s položaja predsednika Republike srbske in mu prepove politično delovanje, poroča N1 Sarajevo.

Edini scenarij, po katerem se to ne bi zgodilo, pa je, da predsednik Republike srbske in vodja SNSD prekine protidržavno delovanje. Spomnimo: Milorad Dodik je nedavno napovedal, da bo vztrajal pri sprejemanju zakonov, s katerimi bi okrepili delovanje Republike srbske in onemogočili delovanje zveznih ustanov BiH, piše STA.

ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija, kot vse kaže, izgubljajo potrpljenje. Zdaj so si prvič enotne v mnenju, da je Dodik prestopil mejo, njegove protiustavne poteze pa ne morejo ostati nekaznovane. S svojimi nerazumnimi in nevarnimi dejanji ogroža mir in daytonsko strukturo BiH, so za N1 povedali viri blizu zahodnih sil.

christian schmidt
PROFIMEDIA

Med tem ko predstavniki Washingtona, Londona, Berlina, Pariza in Rima, ki sodelujejo v tako imenovani skupini držav kvinte, menijo, da ameriške in britanske sankcije proti Dodiku niso ustavile njegovih poskusov državnega prevrata ter da je treba preiti v novo fazo ukrepov za ohranitev ozemeljske celovitosti in ustave BiH, Bruselj še vedno okleva in ni sprejel jasnega stališča. Evropska unija namreč ni uvedla sankcij proti Dodiku, med bruseljskimi birokrati pa prevladuje mnenje, da vsaka nova odločitev visokega predstavnika oddaljuje BiH od članstva v Evropski uniji, piše N1 sarajevo.

Bruselj: Mirno kri

V Bruslju skušajo med tem po naših informacijah ohranjati čim bolj mirno kri in BiH čim bolj držati na njeni poti približevanja Evropski uniji ter državo spodbujati k izvajanju potrebnih reform za njen napredek pri približevanju evropski povezavi. Cilj je, da BiH sprejme čim več reform in da se čim bolj približa EU, še pravijo viri v Bruslju.

Turčija kot predstavnica Organizacije islamskega sodelovanja v Svetu za implantacijo miru v BiH podpira zadnje Schmidtove odločitve, ni pa jasen njen odnos do razrešitve od Dodika.

V Svetu za implantacijo miru pa ne sodeluje več Rusija, ki tudi ne priznava Schmidta za visokega predstavnika v BiH. Rusija podpira vse odločitve državnega zbora Republike srbske, vključno z odločitvijo o neuporabi odločb Ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine na ozemlju entitete srbske republike.

Milorad Dodik, Vladimir Putin
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Schmidt je pred dvema dnevoma razveljavil zakon o neuporabi odločb Ustavnega sodišča BiH v Republiki srbski, ki ga je nedavno sprejel državni zbor Republike srbske. Razveljavil je tudi zakon o prepovedi objave odločb visokega predstavnika v uradnem listu Republike srbske. Schmidt je napovedal še spremembe kazenskega zakonika BiH tako, da bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev BiH, obravnavana kot kaznivo dejanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje