Bi lahko odločitev o Švedskem vstopu v Nato padla pred julijskim vrhom?

Svet 30. Maj 202320:26 1 komentar
Jens Stoltenberg
Johanna Geron/REUTERS

Švedska dokončna pridružitev zvezi Nato je morda bližje kot se zdi, je namignil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, ki meni, da bi se to lahko zgodilo že pred julijskim vrhom Nata. Stoltenberg namreč ocenjuje, da se je priložnost za to pojavila po volitvah v Turčiji, ki poleg Madžarske edina še ni privolila v švedsko članstvo.

Odločitev o pridružitvi Švedske zvezi Nato je možna še pred julijskim vrhom zavezništva, je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Kot je povedal na predvečer srečanja zunanjih ministrov Nata v Oslu, se je možnost za to pojavilo po nedavnih volitvah v Turčiji, ki poleg Madžarske še edina ni dala zelene luči za švedsko članstvo v Natu.

Stoltenberg je v norveški prestolnici sicer poudaril, da za takšen korak ni nobenih zagotovil, saj da gre za suverene odločitve državnih parlamentov. “Moje sporočilo je, da je to dosegljivo,” je povedal novinarjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil, se je “zdaj pojavilo okno, še posebej po volitvah in z oblikovanjem turškega parlamenta”. Kot je dodal, je v stalnih stikih s turškimi oblastmi v zvezi z odpravo ovir za pridružitev Švedske.

Na predsedniških volitvah v Turčiji je sicer znova slavil aktualni predsednik Recep Tayyip Erdogan, primat v parlamentu pa je ohranila njegova stranka AKP. Erdogan je v minulih mesecih večkrat javno izrazil zadržke do članstva Švedske v zvezi Nato, češ da Stockholm daje zatočišče posameznikom, ki jih Ankara povezuje s poskusom državnega udara leta 2016 in desetletja trajajočim kurdskim bojem za neodvisnost.

Da je zdaj čas za včlanitev Švedske v Nato, je ob obisku te države poudaril tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, še navaja AFP.

Švedska in njena soseda Finska sta po dveh stoletjih nevtralnosti maja lani po ruski invaziji na Ukrajino skupaj vložili prošnjo za članstvo v zavezništvu. ZDA so podprle članstvo obeh držav. Finski je nato 4. aprila letos uspelo postati 31. članica Nata, Švedska pa se še vedno sooča z zadržki Ankare in Budimpešte.

Kot je marca dejal tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs, mora Madžarska pred ratifikacijo protokola “razjasniti veliko pritožb”. Švedske predstavnike je obtožil, da so bili vedno znova pripravljeni kritizirati Madžarsko zaradi vladavine prava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje