“Večina vojn traja dlje, kot je bilo pričakovano ob njihovem začetku”

Svet 17. Sep 202315:24 20 komentarjev
Jens Stoltenberg in Volodimir Zelenski na julijskem zasedanju Nata v Vilni.
Jens Stoltenberg in Volodimir Zelenski na julijskem zasedanju Nata v Vilni. (Foto: PROFIMEDIA)

Večina vojn traja dlje, kot je bilo pričakovano ob njihovem začetku, je v danes objavljenem pogovoru za nemško medijsko skupino Funke poudaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot je dejal, se mora mednarodna skupnost pripraviti na dolgo vojno v Ukrajini. Ob tem je Nemčijo pozval k povečanju obrambnih izdatkov.

“Vsi si želimo hitrega miru,” je poudaril Jens Stoltenberg, a obenem ocenil, da če bi se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Ukrajinci prenehali bojevati, njihova država ne bi več obstajala. “Če bosta ruski predsednik (Vladimir) Putin in Rusija odložila orožje, pa bomo imeli mir,” je dodal.

Ponovil je, da ni dvoma, da bo Ukrajina “sčasoma postala članica Nata” in da po vojni potrebuje varnostna jamstva. V nasprotnem se namreč lahko po besedah Stoltenberga zgodovina ponovi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi mož zavezništva je ob tem Nemčijo pozval k povečanju izdatkov za obrambo. “Med hladno vojno, ko sta vladala Konrad Adenauer ali Willy Brandt, so obrambni izdatki znašali od tri do štiri odstotke gospodarske proizvodnje,” je pojasnil in dodal, da je bilo podobno tudi v njegovi domovini Norveški.

“Takrat nam je to uspelo in danes nam mora ponovno uspeti,” je dejal Stoltenberg in ob tem spomnil na sklep julijskega vrha Nata, da dva odstotka bruto domačega proizvoda za obrambne izdatke predstavljata spodnji prag. Kot je še dejal, pričakuje, da bodo številne zaveznice ta prag presegle, še posebej pa je po njegovem pomembno, da se teh ciljev drži država, kot je Nemčija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje