Šef Wagnerja predsedniku Macronu: Izpulili ti bomo zobe iz teh zlobnih ust

Svet 11. Maj 202318:12 4 komentarji
Jevgenij Prigožin
PROFIMEDIA

Šef Wagnerja Jevgenij Prigožin je ogorčen nad potezo francoskega parlamenta, ki želi rusko najemniško skupino razglasiti za teroristično organizacijo. Po pisanju tujih medijev je Prigožin francoskemu parlamentu in predsedniku Macronu poslal grozilno sporočilo: "S kleščami lahko izpulimo zobe iz hudobnih ust. Tudi Macronu. In vsem, ki zlivajo gnojnico na Wagner."

Poteza francoskega parlamenta, ki je v torek soglasno sprejel resolucijo, s katero Evropsko unijo poziva, naj rusko najemniško vojaško skupino Wagner uvrsti na seznam terorističnih organizacij, je razjezila šefa Wagnerja Jevgenija Prigožina.

Dokumenta namreč po poročanju Politica Prigožin ni dobro sprejel. Vztraja namreč, da njegova organizacija Wagner že vrsto let “rešuje” ljudi v Srednji Afriki in se jim ne posmehuje, kot naj bi to po njegovih navedbah počeli francoski vojaki. Pri odgovarjanju na vprašanja ruskih novinarjev je poslal tudi grozilno sporočilo predsedniku Emmanuelu Macronu.

“S kleščami lahko izpulimo zobe iz hudobnih ust. Tudi Macronu in nasploh vsem, ki zlivajo gnojnico na Wagner,” je njegove besede povzel bruseljski Politico.

“Wagner širi nestabilnost in nasilje”

Spomnimo, da so pred dnevi v Franciji sprejeli resolucijo. Kot je takrat povedal pobudnik resolucije Benjamin Haddad, gre za nezavezujoč in simbolični dokument, a obenem upa, da bo ta spodbudil članice EU, da Wagner uvrstijo na uradni seznam terorističnih organizacij.

“Kjer koli delujejo, člani Wagnerja širijo nestabilnost in nasilje. Ubijajo, mučijo in ropajo. Skoraj nekaznovano ustrahujejo in manipulirajo,” je opozoril. Prepričan je, da plačancev skupine Wagner ne žene apetit po denarju, temveč sledijo “široki strategiji, od Malija do Ukrajine, in podpirajo agresivno politiko režima ruskega predsednika Vladimirja Putina do naših demokracij”.

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je takrat priznala, da pravno gledano oznaka EU za teroristično organizacijo ne bo imela bistvenega vpliva na delovanje skupine Wagner. “Vendar pa ne smemo podcenjevati simbolnega pomena takšne oznake in odvračalnega učinka, ki bi ga lahko imela na države, ki jih mika, da bi se obrnile na Wagner,” je takrat dodala.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je francoskemu parlamentu za to potezo zahvalil in pozval druge države, naj sledijo Franciji. “Vsako manifestacijo terorizma je treba uničiti in vsakega terorista je treba obsoditi,” je strnil Zelenski.

Uvrstitev na seznam terorističnih skupin pomeni, da lahko članice EU zamrznejo sredstva skupine Wagner in njenih članov, evropskim podjetjem in državljanom pa prepovedo poslovanje z organizacijo. EU je sicer Wagner in njegovega vodjo Jevgenija Prigožina že večkrat sankcionirala, zlasti zaradi kršenja človekovih pravic v Afriki in sodelovanja pri ruski invaziji na Ukrajino.

Za uvrstitev Wagnerja na seznam terorističnih organizacij naj bi se v prihodnjih tednih odločila Velika Britanija, poroča časnik The Times, ki se sklicuje na vir iz vlade. S tem bi vključitev v Wagner, izražanje podpore skupini, javno prikazovanje njenega logotipa ali udeležba na njenih srečanjih postala kazniva dejanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje