Šef Wagnerja rusko vojsko znova obtožil, da beži iz Bahmuta

Svet 12. Maj 202316:13 3 komentarji
Jevgenij Prigožin
PROFIMEDIA

Šef Wagnerja je rusko vojaško poveljstvo obtožil, da podcenjuje razmere v Bahmutu, vojake pa obtožil, da bežijo s položajev v okolici mesta. Že v preteklosti je vojaško poveljstvo obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Putina.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je rusko vojaško poveljstvo obtožil, da podcenjuje trenutne razmere v mestu Bahmut na vzhodu Ukrajine, ruske vojake pa je vnovič obtožil, da so pobegnili s svojih položajev v okolici mesta. Do njegovih izjav sicer prihaja v času, ko Kijev poroča o napredku pri Bahmutu.

“Enote obrambnega ministrstva so preprosto pobegnile iz okolice Bahmuta,” je danes v videoposnetku, objavljenem na Telegramu, dejal Prigožin in dodal, da se fronta na tem območju ruši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prigožin: rusko obrambno ministrstvo olepšuje razmere

Opozoril je, da rusko obrambno ministrstvo olepšuje trenutne razmere v Bahmutu. “To pa bo privedlo do globalne tragedije za Rusijo, zato moramo nemudoma prenehati lagati,” je dodal. V luči tega je Prigožin nedavno obrambnega ministra Sergeja Šojguja povabil v Bahmut, da bi se iz prve roke prepričal o spopadih.

Prigožin, čigar odnosi z rusko vojsko so se v minulih mesecih zaostrili, je sicer že v torek eno od ruskih enot obtožil, da je zapustila svoje položaje v bližini Bamhuta. Takrat je pojasnil, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske, ki po njegovem mnenju izdajajo “zločinske ukaze”.

S potekom spopadov zaveden tudi Putin?

Prav tako je vojaško poveljstvo v preteklosti obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Vladimirja Putina s potekom spopadov v Ukrajini in podvomil v sposobnost Moskve, da brani državo.

Do njegovih izjav sicer prihaja potem, ko so ukrajinske oblasti danes sporočile, da so pri Bahmutu dosegle napredek in pridobile nekaj ozemlja. Rusko obrambno ministrstvo je medtem v odzivu sporočilo, da izjave o preboju ukrajinskih sil na več točkah fronte ne ustrezajo resničnosti in dodalo, da so razmere “na območju posebne vojaške operacije pod nadzorom”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje