Ukrajina o dogajanju na območju Bahmuta: “Sovražnik je utrpel znatne izgube”

Svet 12. Maj 202312:20 6 komentarjev
Bahmut
Sofiia Gatilova/REUTERS

Ukrajina je sporočila, da je pri Bahmutu na vzhodu države, kjer se že mesece odvijajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami, dosegla napredek in pridobila nekaj ozemlja. Kot je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Kijevu, so njihovi borci napredovali za dva kilometra, medtem pa je rusko ministrstvo za obrambo že včeraj zavrnilo ukrajinske navedbe o napredku in komentiralo, da so razmere pod nadzorom.

“Sovražnik je utrpel znatne človeške izgube. Naše obrambne sile so napredovale dva kilometra blizu Bahmuta,” je na Telegramu sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. “Ta teden nismo izgubili nobenega položaja v Bahmutu,” je dodala, ob tem pa naj bi, tako tiskovna agencija Reuters, zavrnila namige, da je Ukrajina že začela težko pričakovano protiofenzivo. Da bo Ukrajina s protiofenzivo še nekoliko počakala, je v nedavnem intervjuju sporočil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

O napredovanju ukrajinskih sil na delih frontne črte okoli Bahmuta so pred tem v četrtek poročali tudi ruski vojaški blogerji, medtem ko so v Moskvi napredovanje ukrajinskih enot zanikali. Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da “posamezne izjave na Telegramu o ‘preboju’ na več točkah na fronti ne ustrezajo resničnosti” in dodalo, da so razmere “na območju posebne vojaške operacije pod nadzorom”, poroča britanski BBC.

Bahmut
Sofiia Gatilova/REUTERS

Ukrajinska stran o napredku pri Bahmutu poroča le nekaj dni po tem, ko je vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin eno od ruskih enot obtožil, da je zapustila svoje položaje v bližini tega uničenega mesta, ki je sicer skoraj v celoti pod ruskim nadzorom. Prigožin, čigar odnosi z rusko vojsko so se v minulih mesecih zaostrili, je obrambnega ministra Sergeja Šojguja povabil v Bahmut, da bi se iz prve roke prepričal o spopadih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Glede na težko operativno situacijo in vaše dolgoletne bojne izkušnje vas prosim, da pridete v Bahmut, ki je pod nadzorom ruskih vojaških enot, in sami ocenite situacijo,” je Prigožin zapisal v odprtem pismu ministru, ki je bilo objavljeno na Telegramu.

Prigožin je bil že večkrat kritičen do obrambnega ministrstva in še zlasti Šojguja, med drugim zaradi pomanjkanja streliva za pripadnike njegove skupine Wagner. Pred dnevi je celo zagrozil z umikom svojih mož s položajev v Bahmutu, če ne bo prejel potrebnega streliva in oborožitve. V preteklih mesecih je tudi večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju “pošastno birokracijo” v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje