Šibeniško-kninska županija dokončno brez min: uničili skoraj 9.000 eksplozivov

Svet 04. Dec 202316:00 0 komentarjev
Razminiranje šibeniško-kninske županije
Foto: MUP/Ravnateljstvo civilne zaščite

Na Hrvaškem so uradno končali projekt razminiranja šibeniško-kninske županije. Uničili so skoraj 9.000 eksplozivnih sredstev, celoten postopek razminiranja te županije pa je stal 78 milijonov evrov. Državo nameravajo v naslednjih dveh letih popolnoma očistiti min, nameščenih med vojno v 90. letih.

Na Hrvaškem so v ponedeljek uradno končali projekt razminiranja šibeniško-kninske županije. Območje, ki so ga ogrožale mine, je zajemalo 60,8 kvadratnega kilometra ozemlja v sedmih mestih in občinah. Skupno so uničili 8.700 eksplozivnih sredstev, ki so bila postavljena med vojno na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995, je sporočila hrvaška civilna zaščita.

V Šibeniku so predsedniku šibeniško-kninske županije Marku Jeliću danes simbolično predali potrdilo, da je županija očiščena min.

Poveljnik civilne zaščite Damir Trut je danes spomnil, da so letos končali tudi razminiranje osiješko-baranjske županije. Naslednje leto načrtujejo popolno razminiranje karlovške ter splitsko-dalmatinske županije, leta 2025 pa še sisaško-moslovaške in liško-senjske, s čimer bodo Hrvaško popolnoma očistili min.

Razminiranje šibeniško-kninske županije
Foto: MUP/Ravnateljstvo civilne zaščite

Proces razminiranja je Hrvaška začela pred 31 leti, v njem pa je doslej sodelovalo več kot 2.000 pirotehnikov. Skupno bo za protiminsko delovanje Hrvaška namenila več kot milijardo evrov evropskih in lastnih sredstev.

Na Hrvaškem je bilo od leta 1996 zaradi eksplozij min skupno ranjenih 610 ljudi, 207 od njih jih je umrlo. Med smrtnimi žrtvami je bilo tudi 40 pirotehnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!