Silovito neurje pri sosedih, ki smo ga lahko videli celo iz Slovenije

Svet 26. Avg 202309:38 3 komentarji
Strele nad Gradcem
Holding Graz/Facebook

Močna supercelična nevihta je včeraj zvečer besnela v Gradcu in okolici. Iz tega dela Avstrije so poročali o debelejši toči in nalivih, ki so zalivali kleti in ulice. Neurje je spremljalo tudi zelo pogosto bliskanje, ki so ga videli tudi iz Slovenije.

Avstrijsko Štajersko je sinoči prešla supercelična nevihta. Ta se je najhuje razbesnela prav v okolici Gradca, kjer je ob nalivih in bliskanju padala tudi 8-centimetrska toča. Po poročanju Kronen Zeitung so o veliki toči poročali iz krajev Knittelfeld, Fohnsdorf in Großlobming.

Časnik še piše, da so nalivi poplavili kleti in ceste, zaradi česar so morali pomagati tudi gasilci. Ob debeli toči so jo skupili tudi številni nezaščiteni avtomobili. Lovci na nevihte so s terena poročali tudi o vrtinčastem oblaku, ki je spominjal na tornado. Uradne potrditve, da bi ta tudi nastal, ni.

Nevihta je težave povzročila tudi v mestnem prometu. V Gradcu je v bližini Jakominiplatza izpad elektrike ohromil tramvaje, ki so za nekaj ur obstali. Nadomestili so jih z avtobusi, mestnemu upravljalcu pa je do polnoči uspelo popraviti omrežje in tramvaje pripeljati v garaže.

Neurje je spremljalo tudi močno in izjemno pogosto bliskanje. Strele so se namreč na nebu risale skoraj vsako sekundo. “Tako se začne tudi film Vojna svetov,” je dejal eden od bralcev Kronen Zeitunga. Slovito bliskanje so opazili tudi v slovenskih obmejnih krajih, ki se jim je neurje izognilo.

Močna nevihta se je iznad Gradca pomaknila proti Madžarski kjer pa je oslabela in novih težav ni povzročala.

Naše kraje bodo sicer padavine dosegle v ponedeljek zjutraj, ko se bodo od zahoda razširile na celotno državo. “Po izračunih globalnih meteoroloških modelov bo glavnina padavin padla ob samem prehodu fronte v razmeroma kratkem času (nekaj urah) ob krajevnih nalivih, ki lahko na ranljivih območjih povzročijo povečano poplavno ogroženost,” so opozorili meteorologi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje