Skrajno desna AfD ohranila podporo na vzhodu Nemčije

Svet 27. Sep 202111:35 > 13:05 0 komentarjev
AfD
Andreas Gebert/REUTERS

Čeprav je skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD) v zadnjih štirih letih med drugim razklalo vprašanje, kaj z bolj radikalno frakcijo stranke, je stranka po prvih izidih izgubila le malo podpore.

Potem ko so desničarji AfD leta 2013, kmalu po ustanovitvi stranke, za las zgrešili 5-odstotni parlamentarni prag, so na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti osvojili 12,6-odstotno podporo in se po priljubljenosti nemških strank uvrstili na tretje mesto. Več glasov sta leta 2017 zbrali le etablirana konservativna unija CDU/CSU (skoraj 33 odstotkov) in socialdemokratska stranka SPD (20,5 odstotka).

Resda je sodeč po prvih uradnih izidih AfD na včerajšnjih volitvah zdrsnila na peto mesto po priljubljenosti – prehiteli so jo Zeleni in liberalci FDP – a podpora stranki ni drastično upadla. Včeraj je AfD podprlo 10,6 odstotka volilcev, kar sta dve odstotni točki manj kot leta 2017. A vzdušje v volilnem taboru skrajne desnice, kjer so upali na še boljši rezultat, ni bilo veselo.

AfD
REUTERS

Stranka ohranila podporo na vzhodu Nemčije

Ne glede na relativno slabši rezultat pa so bili v AfD zadovoljni, da se je tokrat slabše odrezala konservativna unija CDU/CSU, ki je Nemčijo vodila zadnjih 16 let. Konservativni uniji v AfD denimo očitajo preveč liberalne politike do beguncev in migrantov.

Populistična in evroskeptična stranka je osamljena na nemškem političnem parketu.

AfD, ki so jo v predvolilnem času oslabili notranje razprtje okrog vprašanja, kaj s članstvom, ki je domnevno povezano z neonacističnimi skupinami, in nasprotovanje protikoronskim ukrepom, je ohranila podporo na vzhodu Nemčije. Kot je razvidno z grafike, ki jo je objavil Die Zeit, je AfD ohranila najvišjo podporo v Turingiji in Saški – tam je z izjemo severozahoda Turingije zbrala največ glasov v večini volilnih okrajev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!