Skupina G7 zahteva hiter in odločen odziv na izstrelitev raket iz Severne Koreje

Svet 19. Dec 202320:42 1 komentar
Kim Džong Un med testno izstrelitvijo medcelinske balistične rakete
Foto: PROFIMEDIA

Po novi poskusni izstrelitvi medcelinske balistične rakete iz Severne Koreje so predstavniki članic skupine G7 mnenja, da je treba odgovoriti s hitrim, enotnim in odločnim mednarodnim odzivom, zlasti s strani Varnostnega sveta ZN. Izstrelitev rakete so ostro obsodili tudi v EU, kjer opozarjajo pred vojaškim sodelovanjem med Rusijo in Severno Korejo.

Države članice skupine G7 so obsodile Severno Korejo zaradi “brezobzirnega” izstreljevanja raket in sporočile, da to zahteva odločen globalen odziv, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zunanji ministri držav G7 – Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Velike Britanije in ZDA – so po izstrelitvi zadnje balistične rakete Pjongjanga v skupni izjavi zapisali, da je treba na ponavljajoča se brezobzirna dejanja Severne Koreje odgovoriti s hitrim, enotnim in odločnim mednarodnim odzivom, zlasti s strani Varnostnega sveta ZN.

Severna Koreja je v ponedeljek poskusno izstrelila svojo doslej najbolj sodobno medcelinsko balistično raketo, ki lahko teoretično doseže tudi cilje v ZDA. Izstrelitev je spremljalo svarilo Washingtonu, ki krepi sodelovanje z Južno Korejo, naj ne sprejema “napačnih odločitev”.

Novo izstrelitev severnokorejske rakete je danes v imenu EU obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. “Severna Koreja mora prenehati z nezakonitimi in nevarnimi izstrelitvami, ki očitno kršijo resolucije Varnostnega sveta ZN ter spodkopavajo mednarodni mir in varnost,” je v sporočilu zapisal Borrellov tiskovni predstavnik Peter Stano.

Poleg tega je pozval vse države članice ZN, še posebej članice Varnostnega sveta, naj spodbujajo Severno Korejo k nadaljevanju dialoga. Posvaril je tudi pred morebitnim vojaškim sodelovanjem med Rusijo in Severno Korejo, se zavzel za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka ter poudaril solidarnost EU z Južno Korejo in Japonsko.

Severnokorejska medcelinska balistična raketa
Foto: PROFIMEDIA

Ameriško zunanje ministrstvo je medtem v izjavi sporočilo, da si zavezniki prizadevajo za popolno izvajanje resolucij Varnostnega sveta, Severno Korejo pa prav tako pozivajo, naj se vrne k diplomatskemu sodelovanju.

Varnostni svet ZN je od leta 2006, ko je Severna Koreja prvič izvedla jedrski poskus, sprejel številne resolucije z zahtevami, naj ta država ustavi svoj jedrski program in program razvoja balističnih raket. Vendar pa podobnih resolucij zadnja leta ni bilo več, ker Kitajska ob sodelovanju Rusije blokira ukrepe Varnostnega sveta ZN, povezane z aktivnostmi Pjongjanga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje