Slaba reklama za Hrvate: “Razočarali smo svoje najboljše goste”

Svet 17. Jul 202310:52 23 komentarjev
Dubrovnik, Stradun, Hrvaška, turiati
PROFIMEDIA

Kaj se dogaja s sezono, se sprašujejo številni hrvaški turistični delavci. Začelo se je dobro, nato pa se je vse ustavilo. Kje je zdaj ta naval turistov, ki so si ga obetali?

Vrhunec turistične sezone na Hrvaškem bo kljub dobremu junijskemu obisku, kot kaže, slabši, kot so si naši južni sosedje obetali. Praznih nastanitev je vse več in vse težje jih je zapolniti s ponudbami v zadnjem trenutku, piše Slobodna Dalmacija. Ob tem pa N1 Zagreb dodaja: “Močno smo razočarali svoje najboljše goste.”

Glavni razlog pa ni presenetljiv: visoke cene. Tako v trgovinah kot gostinstvu in storitvenih dejavnostih so cene letos poskočile, zahvaljujoč družbenim omrežjem pa se je vest o tem hitro razširila. Za dopust na Hrvaškem je tako obveljalo, da ni več ugoden niti za prebivalce držav, veliko bogatejših od Hrvaške.

Poletni oddih je dražji po vsem Sredozemlju, a še posebej pri naših južnih sosedih so cene postale nepredstavljivo visoke, kritike tega pa vse glasnejše. Novice o tem, kako draga je Hrvaška, so postale tema mnogih evropskih medijev. Nemški portal Frankfurter Rundschau piše, da cene na Hrvaškem “rastejo iz dneva v dan” in da se zato mnogi turisti ne nameravajo več vrniti. Takšni in podobni članki so za Hrvaško, kot piše N1 Zagreb, precej “slaba reklama”, zaradi katere se bo na Jadran vračalo vedno manj gostov.

Po ocenah hrvaških strokovnjakov, ki jih navaja nemški portal, so se stroški nastanitev na hrvaški obali v zadnjih dveh letih povečali za približno 30 odstotkov. Hrvaška je zdaj dražja od Španije in Grčije.

Za marsikaterega turista je draga postala celo kepica sladoleda. Nemški turisti pravijo, da so na hrvaški obali za dve kepici sladoleda plačali sedem evrov. Štiričlanska družina bi tako med enotedenskim dopustom sto evrov zapravila zgolj za sladoled. Dražji sladoled obstaja samo na Japonskem.

Krivec za podražitev je ne le visoka inflacija, temveč tudi rast cen po uvedbi evra v začetku leta.

Poleg visokih cen nekatere turiste odvrnejo tudi stroga pravila. V Dubrovniku bodo obiskovalci za vlečenje kovčkov s koleščki po vijugastih in tlakovanih ulicah starega mesta plačali 265 evrov kazni, v Splitu pa 300 evrov za prehranjevanje in pitje na javnih površinah ter 150 evrov za sprehajanje po mestu v kopalkah.

Je Hrvaška že žrtev masovnega turizma?

Iz rubrike POGLOBLJENO ne spreglejte: novinar Staš Zgonik se je pogovarjal z dr. Josipom Mikulićem, enim največjih hrvaških strokovnjakov za turizem. Kako upravičene so podražitve, kako pomembni gostje za Hrvaško smo Slovenci in zakaj si vse več Hrvatov ne more privoščiti počitnic v lastni državi?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje