Slovenija preučuje možnosti sodelovanja pri usposabljanju ukrajinskih sil

Svet 13. Okt 202218:32 3 komentarji
Marjan Šarec
Stalno predstavništvo Slovenije pri Natu/TWITTER

"Slovenija bo Ukrajino še naprej trdno podpirala z različnimi oblikami pomoči," je po zasedanju držav zveze Nato sporočil slovenski minister za obrambo Marjan Šarec. Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, preučujejo tudi možnost sodelovanja pri usposabljanju ukrajinskih sil.

Minister za obrambo Marjan Šarec, ki se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov držav zveze Nato, je po koncu zasedanja sporočil, da bo Slovenija še naprej stala ob strani Kijevu. Vojna v Ukrajini je bila namreč rdeča nit srečanja ministrov.

“Od začetka invazije je Slovenija Ukrajini zagotovila humanitarno, materialno in vojaško pomoč,” je po navedbah ministrstva za obrambo spomnil minister Šarec. “Preučujemo tudi možnosti aktivnega sodelovanja pri usposabljanju ukrajinskih sil v okviru predvidene vojaške podporne misije EU za Ukrajino in drugih aktivnostih v povezavi z usposabljanjem,” je dodal.

Kot so še sporočili z ministrstva za obrambo, so ministri zasedanje začeli z razpravo o Natovi podpori Ukrajini, v tej razpravi pa so sodelovati tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov ter obrambna ministra Finske in Švedske, ki sta bili kot vabljeni državi prvič na celotnem zasedanju.

Nato države – med njimi Združeno kraljestvo, Kanada, Francija in Nizozemska – so se, kot smo že pisali, te dni v Bruslju zavezale, da bodo Ukrajini dobavile napredno orožje za zagotavljanje obrambe pred zračnimi napadi. Ukrajinki predsednik Volodimir Zelenski je v današnjem nagovoru parlamentarne skupščine Sveta Evrope sicer povedal, da ima Ukrajina desetino vsega, kar bi potrebovala za zagotavljanje uspešne zračne obrambe.

Ministri držav Nata so po navedbah ministrstva za obrambo v Bruslju prav tako nadaljevali zasedanje skupine za jedrsko načrtovanje, sledila je razprava na temo odvračanja in obrambe, pri čemer so bile v ospredju zaloge vojaške opreme in povečevanje zmogljivosti obrambne industrije ter prizadevanja za varovanje kritične infrastrukture.

Zasedanje se je končalo z razpravo o Natovih operacijah in misijah, na kateri je sodeloval tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Josep Borell. Minister Šarec je ob tem poudaril, da bo Slovenija še naprej prispevala k mednarodni varnosti ter stabilnosti s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in na misijah, s posebnim poudarkom na Zahodnem Balkanu in vzhodnem krilu zavezništva.

Nemčija je skupaj z več kot dvanajstimi državami, med katerimi je tudi Slovenija, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Minister Šarec je ob robu zasedanja ministrov zveze Nato z nemško kolegico Christine Lambrecht prav tako podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja med obema državama. Več v prispevku Minister Šarec s podpisom pristopil k vzpostavitvi novega sistema zračne obrambe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje