Slovenije ni v zavezi članic EU, da bodo zagotovile zaščito Afganistancem

Svet 10. Dec 202118:21 1 komentar
Kabul
MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/Profimedia

Petnajst članic EU (med katerimi so tudi Nemčija, Francija, Španija, Italija in Nizozemska) se je zavezalo, da bo zagotovilo zaščito skoraj štirideset tisoč Afganistancem. Slovenije med temi državami ni.

Petnajst članic EU se je zavezalo, da bo zagotovilo zaščito skoraj štirideset tisoč Afganistancem, je po Twitterju sporočila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Na novinarski konferenci po zasedanju notranjih ministrov EU v četrtek zvečer je dejala, da gre za izjemno dejanje solidarnosti v okviru preseljevanja, humanitarnega sprejema ali evakuacije.

V komisiji so nato pojasnili, da je petnajst držav v obdobju 2021 in 2022 v okviru programov preseljevanja in humanitarnega sprejema zagotovilo zaščito 60.000 ranljivim beguncem, vključno s skoraj 40.000 Afganistanci.

Slovenije med sodelujočimi državami ni

Johanssonova je omenjenim petnajstim državam poslala pismo, na podlagi katerega je razvidno, da je Nemčija pripravljena sprejeti 25.000 Afganistancev. Med sodelujočimi državami so še Belgija, Finska, Francija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Švedska in Španija, Slovenije pa med njimi ni. Tudi z notranjega ministrstva so sporočili, da “Slovenija v tej shemi ni podala zaveze”.

Okoli 28.000 Afganistancev so članice v minulih mesecih že evakuirale, pomagajo pa tudi na druge načine. Pri omenjeni številki – po navedbah v pismu gre dejansko za okoli 38.000 oseb – gre za dodaten sprejem.

V petih letih bo pomoč potrebovalo dvakrat toliko Afganistancev

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je oktobra članice EU pozval, naj v prihodnjih petih letih v okviru programa preseljevanja sprejmejo 42.500 Afganistancev, ki so se zatekli v sosednje države, je takrat povedala Johanssonova. Grandi je tedaj na forumu o pomoči ogroženim Afganistancem izpostavil, da bi bilo treba v prihodnjih petih letih v okviru načrtov preseljevanja pomagati 85.000 Afganistancem, ki so se zatekli v sosednje države, pri čemer je menil, da bi morala EU prevzeti polovico tega bremena.

Komisarka je takrat ocenila, da je omenjeni cilj izvedljiv, a dodala, da je odločitev v rokah članic, ki so sredi procesa odločanja, koliko ljudi bodo sprejele v okviru programa preseljevanja.

V Afganistanu, kjer so po umiku ameriških in drugih tujih sil poleti oblast prevzeli talibani, polovica prebivalstva potrebuje humanitarno pomoč, tveganje lakote in popolnega kolapsa gospodarstva je veliko, denarja ni, cene hrane rastejo, zdravstveni sistem je šibek, je položaj takrat orisala Johanssonova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje