Kdo se boji Roberta Goloba in s kom se povezuje

Slovenija 09. Dec 202120:00 > 22:36 15 komentarjev
Robert Golob, Gen-I
Srdjan Živulović/BOBO

Kljub vse glasnejšim ugibanjem o ponovni aktivaciji v državni politiki je nekdanji prvi mož Gen-I Robert Golob vse do včeraj vztrajno zatrjeval, da še ni čas za to. Nato pa si je čez noč premislil in napovedal vzpostavitev civilnodružbene platforme, ki bi dvignila nivo politične kulture v Sloveniji. Prav tako ne izključuje nastopa na volitvah, kjer pa bo očitno precejšnja gneča. Že jutri se bo namreč volivcem predstavila še ena nova stranka, ki združuje nekatere znane okoljevarstvenike.

Teatralno slovo Roberta Goloba z vrha državne družbe Gen-I so spremljala številna vprašanja, ali se ponovno vrača v aktivno politiko. Pred leti je namreč natanko to storil Zoran Janković, ki je po odhodu iz Mercatorja vstopil v lokalno, kasneje pa še v državno politiko. Prav Robert Golob je bil kot podpredsednik Pozitivne Slovenije (PS) leta 2013 Jankovićev kandidat za mandatarja, a je to vlogo zavrnil, namesto njega pa je, kot pravi Janković, “vskočila Alenka Bratušek.”

Golob je za Delo pojasnil, da je obdobje, ko si je lahko privoščil politično pasivnost, končano. V politiko bo vstopil ne glede na to, kakšna bo odločitev sodišča glede nadaljnjega vodenja Gen-I. Aktiviral se bo s pomočjo gibanja, prek katerega bi rad povezal različne akterje in zagotovil, da bo imela civilna družba bistveno večjo vlogo pri nagovarjanju ljudi za volitve, predvsem pa pri spreminjanju politične kulture v državi. Ali bo dejansko tudi sam kandidiral na aprilskih parlamentarnih volitvah, pušča odprto, te možnosti ne izključuje. Zatrjuje pa, da svoje stranke ne bo ustanovil, ne izključuje pa, da se bo, če bo treba, kakšni pridružil. Ljubljanski župan Zoran Janković je za N1 danes že povedal, da je Golobu, če bi se tako odločil, pripravljen prepustiti tudi svojo Pozitivno Slovenijo, saj ocenjuje, da bi bila politična aktivacija Roberta Goloba za Slovenijo dobrodošla.

Golob bi bil nedvomno resen igralec

O platformi oziroma gibanju je sicer Golob v preteklosti že govoril, nikoli do zdaj pa ni jasno izrazil namere o vrnitvi v aktivno politiko. Zakaj je torej ta odločitev kar naenkrat dozorela? Njegovi nekdanji politični sopotniki ocenjujejo, da ga vodijo predvsem čustva, da Gen-I vidi kot svojega otroka, vladajoči politiki pa zameri, da mu ni podelila vnovičnega mandata na čelu te družbe. Prav tako je bil zaradi svoje plače, 18 tisočakov neto na mesec, v zadnjem času tarča napadov medijev, ki odkrito podpirajo aktualno vlado, njegova plača je zaradi določil tako imenovanega Lahovnikovega zakona tudi pod drobnogledom ministrstva za gospodarstvo.

“Nedvomno bi bil Golob resen igralec v politiki, vprašanje pa je, če z napovedjo o političnem aktiviranju misli resno. Menim, da končne odločitve sploh še ni sprejel, sicer bi napovedal kandidaturo za predsednika vlade,” ocenjuje naš sogovornik iz političnih vrst, ki Goloba dobro pozna.

Igor Zorčič
Uroš Kokol/N1

O čem se je z Golobom pogovarjal Igor Zorčič?

Opozicijskim strankam, zbranim v koaliciji KUL, Golobova vrnitev v aktivno politiko po naših informacijah ne bi ustrezala, saj se zavedajo, da jim lahko Golob odnese pomemben odstotek glasov. “Mogoče pa je Golobova napoved o aktivaciji priložnost za razmislek, da bi se KUL razširil s kakšnimi novimi akterji. A bi se morali ti najprej jasno opredeliti o sodelovanju z Janezom Janšo in njegovimi koalicijskimi partnerji (NSi, Konkretno op. a.),” nam je povedal eden od vodilnih članov SD. Ob tem je poudaril, da se je v zadnjih desetih letih jasno pokazalo, česa so sposobni tako imenovani novi obrazi, ki da volivce hitro navdušijo, a še hitreje razočarajo.

Golob za zdaj ne razkriva, s kom se pogovarja, kdo so ti predstavniki civilne družbe, po nekaterih informacijah pa gre za zdaj večinoma za lokalna civilnodružbena gibanja na Goriškem in njegove zaveznike iz Gen-I, kjer je sicer precej priljubljen. Ta teden je bil Golob po nastopu na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ tudi v pisarni predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki ustanavlja svojo stranko in išče morebitne zaveznike. “Drži, povabil sem ga. Malo sva se pogovarjala o situaciji v državi, na splošno,” je za N1 povedal Zorčič. Ali to pomeni, da se bosta z Golobom povezala? “Tega ne komentiram,” pravi Zorčič, ki je zdaj član poslanske skupine nepovezanih poslancev. Naši viri pa pravijo, da je beseda tekla tudi o možnosti sodelovanja, za katero so v Zorčičevem krogu zelo zainteresirani.

Nova zelena stranka “trenutek preloma”

Kdaj bo Zorčičeva stranka zaživela, predsednik državnega zbora ne napoveduje, pravi, da so to kompleksne zadeve, ki potekajo na več ravneh hkrati. A po nekaterih informacijah naj bi bila nova stranka, ki jo skuša vzpostaviti Zorčič, ustanovljena še pred koncem leta. Zorčič ni želel napovedati, ali bo zraven tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki naj bi prav tako razmišljal o političnem udejstvovanju. Po informacijah N1 Vesel te odločitve še ni sprejel. Konec oktobra so ga sicer ujeli na večernem sestanku z vodjo nepovezanih poslancev Janjo Sluga, ki o nadaljevanju svoje politične kariere prav tako ostaja skrivnostna.

Ob jutrišnji predstavitvi nove zelene stranke, ki jo v teh dneh ustanavljata dva znana okoljevarstvenika Uroš Macerl in Urša Zgojznik, pa so se pojavila tudi ugibanja, ali se bo morda Golob povezal z njimi. “Nismo v kontaktu. Vemo, da nekaj bo, a s tem nimamo nič,” je za N1 povedala predsednica Ekologov brez meja Urša Zgojznik. Več informacij o načrtih in ciljih nove zelene stranke pred jutrišnjo predstavitvijo ne razkriva, ustanovitev nove zelene stranke pa ocenjuje kot “trenutek preloma”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje