Slovenske LGBT organizacije: Uprite se kršenju človekovih pravic v Srbiji

Svet 14. Sep 202217:13 > 18:10 4 komentarji
Europride Švedska
PROFIMEDIA

LGBT nevladne organizacije v Sloveniji so izrazile razočaranje in zaskrbljenost zaradi odločitve srbskega notranjega ministrstva, ki je v torek prepovedalo izvedbo parade ponosa v okviru Europride 2022 v Beogradu. Kot so zapisale v današnji izjavi za javnost, to kaže, s kakšno malomarnostjo trenutna srbska vlada obravnava družbene manjšine.

Europride se je v Beogradu začel v ponedeljek, parada pa bi v srbski prestolnici morala potekati v soboto. Pod izjavo, v kateri so nevladniki izrazili polno podporo organizatorjem Europridea, so se podpisale organizacije Društvo informacijski center Legebitra, Društvo Parada ponosa, ŠKUC Magnus, Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, Zavod TransAkcija in Zavod za kulturo raznolikosti Open.

Nevladne organizacije pozivajo “vse na političnih pozicijah moči v Sloveniji, Srbiji in Evropski uniji, da se uprejo sistematičnemu kršenju človekovih pravic v Srbiji in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo LGBT posameznike in posameznice ter druge skupine, na hrbtih katerih se izvaja populistična politika izključevanja in nespoštovanja človeškega dostojanstva vseh.”

V izjavi so bili posebej kritični do predsednice srbske vlade Ane Brnabić, saj da, kljub temu, da je odkrita lezbijka, sodeluje pri kršenju človekovih pravic. Opozorili so tudi, da je očitno, da je bila prepoved parade ponosa načrtovana vnaprej, saj je o njej že pred tedni govoril predsednik države Aleksandar Vučić. “Vlada je pred tem podprla organizacijo Europridea v Beogradu, a je bila ta podpora očitno lažna. Pri prepovedi uporablja vlada stare in preverjene populistične taktike preobračanja pozornosti. Razlog za prepoved parade naj bi bile zaostrene razmere na Kosovu, kar je seveda zgolj dimna zavesa za prekrivanje resničnih razlogov: globoke homo- in transfobije srbske politike, ki jo poganjata srbska politika in pravoslavna cerkev,” so še sporočile slovenske LGBT nevladne organizacije.

Organizatorji Europridea so pred torkom ves čas zagotavljali, da parada bo in da nameravajo izvesti vse aktivnosti, ki so jih načrtovali med 12. in 18. septembrom. Dogodek Europride od leta 1992 poteka v različnih evropskih prestolnicah, Srbija pa naj bi bila njegova prva postaja v južni Evropi.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta povedala, da je srbskim oblastem poslala pismo, vsebina se nanaša na prepoved parade ponosa. V pismu je Metsola zapisala, da lahko vsi evropski državljani živijo, kot si želijo, ljubijo, kogar hočejo, in so, kar želijo biti. “Evropski parlament se zavzema za te pravice,” je dejala. Govor predsednice Evropskega parlamenta so pozdravili in pospremili s ploskanjem. Evropska poslanka Terry Reintke pa je na zasedanju dejala, da so v tesnem stiku tako z organizatorji Europride-a kot srbskimi oblastmi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje