Slovenski veleposlanik se je danes vrnil v Kijev: “Pomembno sporočilo Ukrajini”

N1 video 14. Jun 202215:42 > 19:25 2 komentarja

Po tem ko se je ob začetku ruske invazije na Ukrajino februarja letos umaknil v poljski Rzeszow, se je slovenski veleposlanik Tomaž Mencin danes vrnil v Kijev, je v oddaji N1 STUDIO potrdila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Ministrica njegovo vrnitev razume kot pomembno sporočilo Ukrajini.

Na slovensko veleposlaništvo v Kijevu se je danes vrnil veleposlanik Tomaž Mencin, je v oddaji N1 STUDIO potrdila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. “Lahko povem, da sem zadovoljna, da se je danes vrnil naš veleposlanik, ki je poklicni diplomat, v Kijev,” je potrdila in poudarila, da se ji to zdi pomembno sporočilo Ukrajini.

“Zagotovo si želimo po diplomatskih kanalih doseči, da tudi Rusija sede za pogajalsko mizo, ampak dokler ne bo miru, si je to težko predstavljati,” je med drugim dejala ministrica. Vrnitev veleposlanika v Kijev je kasneje na Twitterju potrdilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

Spomnimo, da se je veleposlanik Tomaž Mencin iz Kijeva umaknil z diplomatskim osebjem in dvema uslužbencema protokola, ki sta v ukrajinski prestolnici obtičala dan pred izbruhom vojne. Ta čas je svoje delo opravljal v mestu Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder so delovali mnogi drugi veleposlaniki, ki so akreditirani v Ukrajini.

V Kijevu ga je kot začasni odpravnik poslov konec marca zamenjal podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak. Kot smo poročali, se je za opravljanje te naloge javil sam, kot začasni odpravnik poslov v Ukrajini pa je na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, ki so zapisani v zakonu o zunanjih zadevah.

Lesjak je Kijev zapustil konec maja, že pred tem pa je bilo znano, da se bo tja – ko bo zanj in celotno ekipo urejeno ustrezno varovanje – vrnil veleposlanik Mencin. Da se bo v Kijev vrnil prav danes, je ministrica Fajon napovedala že ob obisku podpredsednice ukrajinskega parlamenta Olene Kondratiuk v Ljubljani prejšnji teden.

V Kijev je medtem svoje veleposlanike znova vrnilo več evropskih in drugih zahodnih držav, med njimi Avstrija, Italija, Nizozemska, Litva, Turčija, Velika Britanija in Združene države Amerike, svojega predstavnika v ukrajinski prestolnici pa ima od začetka aprila ponovno tudi Evropska unija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje