Slovensko podjetje, vpleteno v vatikansko afero, na poti v izbris

Svet 03. Jul 202122:13 > 22:28 1 komentar
Giovanni Angelo Becciu
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Vatikansko sodišče začenja sojenje desetim fizičnim in štirim pravnim osebam zaradi afere v zvezi z nakupom nepremičnin v Londonu. Med obtoženimi je nekdaj vplivni kardinal Giovanni Angelo Becciu, vpleteno pa je tudi podjetje s sedežem v Sloveniji. Tega je sicer sodišče na zahtevo Ajpesa poslalo v izbris.

Kardinal Giovanni Angelo Becciu in soobtoženi naj bi sodelovali pri zgrešeni naložbi v luksuzne nepremičnine v Londonu, v kateri je Cerkev utrpela za več deset milijonov evrov izgub. Med drugim naj bi bila v nepremičninskih poslih zlorabljena sredstva iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih cerkve.

Med obtoženimi, za katere se sojenje začenja 27. julija, so tudi štiri pravne osebe: dve iz Švice, ena iz ZDA in ena iz Slovenije, piše Reuters.

Prek “humanitarnega” podjetja prali denar?

Da je vpleteno slovensko podjetje, so oktobra lani razkrili v italijanski televizijski oddaji Le Iene. Novinarji naj bi imeli dokaze, da se je iz državne blagajne Svetega sedeža na račun podjetja s sedežem v Ljubljani v štirih letih steklo 500 tisoč evrov.

Kardinalova zaupnica Cecilia Marogna, ki je zdaj ena od obtoženih, naj bi protipravno pridobljen denar iz Vatikana nakazovala na slovensko podjetje Logsic, ki je registrirano za humanitarno dejavnost. Denar naj bi nenamensko porabljala in ga prenakazovala na druge račune ter tako poskušala zakriti izvor denarnih sredstev.

Zoper Marogno so marca letos slovenski kriminalisti podali ovadbo zaradi suma pranja denarja, saj sumijo, da je s sostorilci pridobila 575 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi, je poročal Primorski dnevnik. Sardinko so oktobra lani aretirali v Milanu, kjer je bila 17 dni v priporu. Sama trdi, da je bil nakazani denar plačilo za njeno delo (za Vatikan naj bi delala kot varnostna svetovalka) ter da je nedolžna.

Ajpes zahteval izbris

V začetku junija je sicer okrožno sodišče v Ljubljani začelo postopek izbrisa podjetja Logsic brez likvidacije. Razlog? Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je registrsko sodišče obvestila, da podjetje dve zaporedni poslovni leti ni oddalo letnega poročila, čemur sledi izbris po uradni dolžnosti.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2018 in je edino letno poročilo oddalo aprila 2019 (za leto 2018). Lani in letos (rok je bil do konca marca) tega ni storilo, posledica je zahteva Ajpesa za izbris.

Najvišji vatikanski uradnik, obtožen finančnih malverzacij

Nekdanji kardinal Giovanni Angelo Becciu je v Vatikanu deloval kot namestnik državnega sekretarja in prefekt kongregacije za svetnike. Papež Frančišek je moral v skladu s cerkvenimi zakoni osebno potrditi, da lahko sodišče preiskuje in sodi Becciuju, za katerega so spisali 487 strani dolgo obtožnico. 73-letni Becciu, ki ga je papež lani odpustil, s tem postaja vatikanski uradnik na najvišjem položaju, ki je preganjan zaradi finančnih kaznivih dejanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje