Smrtonosno strmoglavljenje kitajskega letala je bilo morda namerno

Črna kronika 18. Maj 202210:39 > 14:11
Delite:
Kitajska
Foto: Na kraju dogodka po strmoglavljenju letala (PROFIMEDIA)

Letalska nesreča, ki se je na Kitajskem zgodila marca, bi bila lahko namerno povzročena. Neimenovani vir je za ameriški Wall Street Journal dejal, da je "letalo naredilo natančno to, kar mu je nekdo v pilotski kabini naročil".

Nesreča letala družbe China Eastern Airlines, v kateri je marca umrlo 132 ljudi, bi bila lahko povzročena namerno, danes piše časnik Wall Street Journal. Podatki o letu namreč nakazujejo, da bi lahko kdo v pilotski kabini letalo Boeing 737-800 namerno strmoglavil, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Okoliščine nesreče so bile že od samega začetka skrivnostne. Sedem let staro letalo Boeing 737 je po podatkih kitajske uprave za civilno letalstvo (CAAC) strmoglavilo z višine več kot 8.000 metrov v bližini mesta Vudžov v južni kitajski provinci Guangši. Na krovu je bilo 123 potnikov in devet članov posadke, vsi so bili kitajski državljani. To je bila najhujša letalska nesreča na Kitajskem v zadnjih 12 letih.

Kitajski organi doslej niso poročali o morebitnih tehničnih težavah letala, zato so se preiskovalci osredotočili na dejanja pilotov oz. dogajanje v pilotski kabini, je poročal WSJ. Sklicuje se na strokovnjake, ki naj bi bili seznanjeni s predhodno oceno ameriških preiskovalcev o vzroku nesreče, ki vključuje tudi podatke, pridobljene iz poškodovane črne skrinjice letala.

“Letalo je naredilo natanko to, kar mu je nekdo v pilotski kabini naročil,” je za WSJ dejal neimenovani vir in menil, da je nekdo v pilotski kabini namerno strmoglavil letalo.

CAAC se na nove ugotovitve še ni odzvala, pred tem pa je že večkrat zavrnila podobne ugotovitve medijev in jih označila za lažne informacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar