Sodišče objavilo imena tistih, ki so se srečevali z zloglasnim Epsteinom

Svet 04. Jan 202409:14 1 komentar
Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriško sodišče je v sredo objavilo nezakrite dokumente s sojenja sodelavki razvpitega Jeffreyja Epsteina v primeru spolnih zločinov. Razkrilo je več imen, ki so se pojavljala v pričanjih in so bila na različne načine povezana s pokojnim zloglasnim milijonarjem. Med njimi so znova imena britanskega princa Andrewa in dveh ameriških predsednikov.

V ZDA so v sredo objavili celoten zapisnik iz sodnega postopka proti Ghislaine Maxwell, ki je bila nekdanja partnerica in sodelavka zloglasnega milijonarja Jeffreyja Epsteina. Sodišče ga je obtožilo, da je vodil obsežno mrežo, znotraj katere je izkoriščal mladoletna dekleta in jih ponujal za spolne odnose. Epstein je leta 2019 med čakanjem na sojenje storil samomor.

Glavna novost v objavljenih dokumentih iz sojenja proti Maxwell je razkritje imen, ki so bila prej zakrita s psevdonimom John oziroma Jane Doe. Gre za imena Epsteinovih sodelavcev, stikov in znanih ljudi, ki so se z milijonarjem srečevali. V sodnem postopku proti Maxwell so se v zapisniku znašla predvsem kot del pričanj, njihove omembe pa ne pomenijo nujno, da so storili kaznivo dejanje. Nekatera imena zaradi občutljivosti primera ostaja zakrita, nekateri deli dokumenta pa bodo razkriti v prihodnjih dneh, poroča BBC.

Javnost je ob tokratnem razkritju predvsem zanimalo, katera imena slavnih se bodo pojavila med vpletenimi. Velikih presenečenj razkriti dokument ni prinesel, saj so se v njem pojavila že znana imena. Tako lahko v pričanju Johanne Sjoberg – ene od Epsteinovih deklet – zasledimo ime britanskega princa Andrewa, ki naj bi Sjoberg med obiskom v Epsteinovem apartmaju prijel za prsi. Njena zgodba je bila sicer javnosti že razkrita, Buckinghamska palača pa je po pisanju BBC te obtožbe zavrnila kot neresnične.

princ Andrew
Princ Andrew (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski princ se je sicer spopadal tudi s tožbo Virginie Giuffre, še enega dekleta iz Epsteinove mreže, ki ga je obtožila spolnega napada. Dvojica se je pogodila in primer razrešila zunaj sodišč.

V razkritih spisih se v enem od pričanj pojavlja tudi ime nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona. Leta 2016 je Johanna Sjoberg med pričanjem povzela njen pogovor z Epsteinom, v katerem ji je dejal, da ima Clinton rad mlada dekleta. Na vprašanje, ali je bil nekdanji predsednik Epsteinov prijatelj, je odgovorila, da sta imela moška skupne posle, poroča CNN. Clintonovi predstavniki so za ta medij v sredo dejali, da je bivši predsednik v preteklosti letel na Epsteinovem zasebnem letalu ter da ni vedel za spolne zlorabe.

V pričanju Sjoberg pa se pojavi ime še enega nekdanjega ameriškega predsednika. Z Epsteinom se je v eni od igralnic v mestu Atlantic City srečal Donald Trump. V sodnih dokumentih, ki jih povzema CNN, sicer ni navedeno, da bi ta storil kakršnokoli kaznivo dejanje.

Odločitev o razkritju imen je decembra sprejela newyorška sodnica Loretta Preska, ki je odločitev pojasnila, da so bili številni posamezniki, navedeni v tožbi, že javno prepoznani v medijih ali v kazenskem postopku. Na razkritje imen bi se lahko vpleteni pritožili, a večjega nasprotovanja ni bilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje