Sodišče razveljavilo odločitev, Fritzl ne gre v običajen zapor

Svet 11. Mar 202417:38 2 komentarja
Josef Fritzl
Josef Fritzl (Foto: PROFIMEDIA)

Avstrijsko višje sodišče je razveljavilo odločitev o premestitvi Josefa Fritzla v običajen zapor.

Avstrijsko sodišče je razveljavilo odločitev o premestitvi zloglasnega Josefa Fritzla v navaden zapor. Avstrijec je v zaporu, ker je imel svojo hčer 24 let v ujetništvu v kleti in jo posiljeval.

Deželno sodišče v Kremsu je januarja “avstrijskemu obrazu zlobe”, kot ga tudi imenujejo, odobrilo premestitev v običajen zapor, a se je tožilstvo na to odločitev pritožilo. Višje deželno sodišče na Dunaju pa je zdaj njegovo premestitev zavrnilo, poroča Sky News.

Je pa sodišče v Kremsu že takrat zavrnilo zahtevo obrambe 88-letnika, da bi ga po odsluženih petnajstih letih kazni predčasno izpustili na prostost, kar predvideva zakonodaja.

Po avstrijski zakonodaji lahko tisti, ki so obsojeni na dosmrtno kazen, na običajnem oddelku prvič zaprosijo za pogojni izpust po prestani 15-letni zaporni kazni. Po besedah Fritzlove zagovornice Astrid Wagner je bila ta zahteva v njegovem primeru izpolnjena leta 2023.

Fritzl je imel svojo hčer Elisabeth v zvočno izolirani kleti družinske hiše v Amstettnu v Spodnji Avstriji zaprto vse od leta 1984. Njena nočna mora se je končala konec aprila 2008. V tem času jo je zlorabljal, v kleti mu je rodila sedem otrok. Trije so živeli s Fritzlom in ženo, trije v ujetništvu. Eden je le nekaj dni po rojstvu umrl. Za njihovo “svobodo” je poskrbela bolezen najstnice Kerstin, ki jo je njen oče oziroma dedek odpeljal v bolnišnico, kjer je zdravnike zaskrbela njena podhranjenost in gniloba zob. Leta 2008 je na dan prišla izprijena zgodba, ki je šokirala svet. Elisabeth, ki je v klet vstopila kot 18-letnica in iz nje odšla stara 42, dnevne svetlobe ni uzrla kar 8.516 dni.

Po razkritju zločina so Elisabeth in otroci dobili novo identiteto, živijo na neznani lokaciji v Avstriji. Elisabeth naj bi se poročila s svojim telesnim stražarjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje