Sodnik je odločil, Mike Pence bo moral pričati pred veliko poroto

Svet 29. Mar 202307:58 1 komentar
Mike Pence
J. Scott Applewhite/via REUTERS

Zvezni sodnik je odločil: nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence bo moral pred veliko poroto pričati o pogovorih, ki jih je imel s svojim nekdanjim šefom Donaldom Trumpom pred odmevnim napadom na ameriški Kapitol 6. januarja 2021. Po navedbah ameriških medijev bo Pence lahko zavrnil odgovarjanje na vprašanja, ki bodo zadevala njegovo ravnanje tistega dne.

Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence bo moral pričati v postopku proti bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu, je v torek odločil ameriški zvezni sodnik. V sklopu Trumpovih poskusov razveljavitev izida predsedniških volitev 2020 ga obtožnica med drugim bremeni odgovornosti za napad njegovih privržencev na kongres.

Trumpovi poskusi za razveljavitev volitev, na katerih je izgubil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu, so dosegli vrhunec z napadom njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, na dan formalne potrditve rezultatov volitev. Potrditvi je takrat protokolarno predsedoval Mike Pence, ki je zavrnil Trumpove pozive, naj razveljavi izide po določenih zveznih državah, kjer bi republikanski državni kongresi potem zmago pripisali Trumpu. Ker je Pence to zavrnil, so napadalci pozivali k njegovemu obešanju, pri čemer je Trump celo izjavil, da si morda boljšega ne zasluži.

Donald Trump
Jonathan Ernst/REUTERS

Pence si je doslej le enkrat upal kritizirati bivšega šefa z besedami, da bo Trumpu sodila zgodovina. Sam mu noče soditi in kritizira preiskave zoper nekdanjega predsednika, obenem pa je hotel s sklicevanjem na izvršni privilegij zavrniti poziv na zaslišanje pred veliko poroto posebnega tožilca Jacka Smitha, ki vodi preiskavo. Zvezni sodnik James Boasberg je v torek sklenil, da izvršnega privilegija ni in da bo Pence moral pričati pod prisego. Tiskovna agencija AP poroča, da je Boasberg sklenil, da Penceu ne bo treba odgovarjati na vprašanja o tem, kaj je sam delal 6. januarja 2021, ampak le o tem, kaj je slišal v Beli hiši.

Sodnikova odločitev je še neuradna, vendar je zaradi odmevnosti že pricurljala v medije. Doslej še noben podpredsednik v zgodovini ZDA ni bil prisiljen pričati proti predsedniku ali bivšemu predsedniku.

Trump, ki je že napovedal kandidaturo za volitve leta 2024, se sooča tudi z ostalimi preiskavami. V New Yorku, kjer ga preiskujejo v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk, tudi ta teden ne bo potrjena obtožnica, poročajo mediji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje