Soprogi enega glavnih bošnjaških politikov odvzeli še profesorski naziv

Svet 30. Mar 202312:33 2 komentarja
FZ/N1

Senat bosanske univerze je soprogi znanega politika, vodji največje bošnjaške stranke v Bosni in Hercegovini, zdaj odvzel še status profesorice na medicinski fakulteti, pred tem so ji odvzeli magistrski naziv. Sebija Izetbegović sicer ostaja generalna direktorica sarajevskega univerzitetnega kliničnega centra.

Senat Univerze v Sarajevu je Sebiji Izetbegović, vplivni soprogi vodje največje bošnjaške stranke v Bosni in Hercegovini Bakirja Izetbegovića, po odvzemu magistrskega naziva v sredo odvzel še naziv redne profesorice na sarajevski medicinski fakulteti. Ostaja pa generalna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra v Sarajevu.

Senat univerze je Sebiji Izetbegović magistrski naziv odvzel v začetku meseca. Odvzeli so ji ga, potem ko so ugotovili, da ni verodostojnih dokazov, da je na magistrskem študiju na medicinski fakulteti v Zagrebu, kamor se je vpisala leta 1993, opravila vse potrebne izpite, ki bi ji omogočili nadaljnji študij na medicinski fakulteti v Sarajevu, kamor se je vpisala kasneje na podlagi domnevno opravljenih izpitov.

Zaradi odvzema magistrskega naziva ji je nato senat univerze v sredo odvzel še naziv redne profesorice na sarajevski medicinski fakulteti, kjer je od leta 2014 predavala ginekologijo. Senat se je za to odločil, ker brez magisterija ni mogla opraviti niti doktorata. To pomeni, da ne izpolnjuje pogojev za mesto redne profesorice, je po seji senata pojasnil rektor univerze Rifat Škrijelj, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodal je, da bodo o veljavnosti doktorata razpravljali posebej.

O zakonitosti vodenja Univerzitetnega kliničnega centra v Sarajevu pa odloča slednji, še navaja Hina.

Ob zdravniški karieri je sicer Izetbegović dejavna tudi v politiki. Od lani je poslanka soprogove Stranke demokratske akcije (SDA) v skupščini Sarajevskega kantona.

Izetbegović, doktorica ginekologije, ki je ena najbolj vplivnih osebnosti v zdravstvenem sistemu BiH, je v preteklosti že napovedala, da odločitev senata ne bo sprejela in da bo tožila rektorja univerze in vse člane senata, ki so glasovali za odvzem njenega magistrskega naziva.

S soprogom sta prepričana, da gre za političen pritisk. Bakir Izetbegović celo meni, da gre za zaroto, ki jo vodijo iz Zagreba s ciljem sprejema novega volilnega zakona v BiH, ki ne bi bil v skladu z zahtevami SDA.

Prvi dvomi v verodostojnost akademskih nazivov Sebije Izetbegović so se sicer v javnosti začeli pojavljati maja 2021. Da je študirala na obeh omenjenih univerzah sicer ni sporno, ni pa dokazov, da je študij tudi končala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje