Spopad učitelja in dijaka v Zagrebu: kaj je vodilo do nedopustnega nasilja

Svet 20. Dec 202314:48 3 komentarji
Nasilje učitelja nad dijakom
Posnetek zaslona/YouTube

Hrvaški časopis Jutarnji list je objavil ozadje dogajanja v zagrebški srednji šoli, kjer je nastal pretresljiv posnetek spopada med dolgoletnim profesorjem in enim od dijakov.

Potem ko je v javnost pricurljal posnetek iz zagrebške srednje šole, na katerem je videti, kako se fizično spopadeta profesor in dijak, je Jutarnji list danes poročal, da je v incident vpleten 60-letni profesor, ki poučuje poklicne predmete. Dogodek se je zgodil prejšnji petek.

Profesor naj bi bil zaradi težkih življenjskih okoliščin že dlje časa pod izjemnim pritiskom, saj je v kratkem času tragično izgubil kar štiri ljudi iz najožje družine, poroča hrvaški časopis.

Po zanesljivih informacijah Jutarnjega lista so nekateri dijaki profesorja v zadnjem času napadali med poukom in ga nazivali s “četniškim vojvodo”, saj so vedeli, da je bil del vojske v času hrvaške osamosvojitvene vojne. Profesor naj bi poskušal ustaviti zbadanje tako, da se je z dijaki spuščal v pogovore, ki niso bili povezani z učnim načrtom, in z njimi debatiral.

V trenutku, ko se je zgodil grozen dogodek, naj bi se eden od dijakov znašal nad profesorjem, v razredu je bilo tudi veliko kričanja.

Profesor je izgubil nadzor in se lotil dijaka, v nekem trenutku pa je s police pograbil tudi škripec. Dijakovi zobje so se zarili v profesorjevo roko, od tod tudi sledi krvi v učilnici, o pretresljivem dogodku piše Jutarnji list.

Sočasno je na šoli potekala seja razrednega sveta, ki se je je udeležila tudi ravnateljica. Ko je slišala, kaj se je zgodilo v razredu, je prišla v učilnico, kjer napadenega učenca ni bilo več. Našla ga je na šolskem stranišču.

Vmes je prispela policija, ki je profesorja pridržala. Ravnateljica je nato vse prijavila pristojnim.

Pred tem ravnateljica po besedah vira Jutarnjega lista ni imela razloga, da bi dvomila o delu profesorja. Zaradi težkih življenjskih okoliščin bi sicer moral biti v bolniškem staležu, a naj bi ocenil, da mu bo lažje, če bo delal. Gre za dolgoletnega profesorja, ki je med kolegi nekoč veljal za odličnega učitelja.

Kot so za hrvaški časnik potrdili v obeh sindikatih, ki pokrivata zaposlene v srednjih šolah, profesor, ki naj bi ga odpustili, ni član niti enega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje