Spopadi v Sudanu se nadaljujejo, prestolnico zapustilo več tisoč ljudi

Svet 19. Apr 202320:43 0 komentarjev
spopadi v Sudanu
PROFIMEDIA

Siloviti spopadi v Sudanu se nadaljujejo, tudi tokrat je prekinitev ognja – ki so jo napovedale paravojaške sile RSF, vanjo pa je privolila tudi vojska – zdržala le nekaj minut. Prestolnico Kartum je zapustilo več tisoč ljudi, odhajali so z avtomobili in peš. Večina bolnišnic v glavnem mestu je zaradi nenehnih spopadov nedelujoča. V Bruslju so potrdili, da je bil ustreljen še en uslužbenec Evropske komisije.

V Sudanu se danes zvečer nadaljujejo siloviti spopadi, kljub napovedim o prekinitvi ognja, ki je tako kot torkova zdržala samo nekaj minut. V prestolnici Kartum je bilo tako danes mogoče slišati strele tudi po 18. uri, ko naj bi začela veljati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prekinitev ognja so napovedale paravojaške sile RSF, nanjo pa je pristala tudi vojska, vendar je bilo že od 18. ure v prestolnici mogoče slišati streljanje in eksplozije.

Spopadi med vojsko in paravojaškimi silami se danes nadaljujejo že peti dan. Iz Kartuma so danes poročali, da je zaradi spopadov prestolnico zapustilo več tisoč ljudi, Japonska in Tanzanija pa sta sporočili, da razmišljata o evakuaciji svojih državljanov, poroča britanski BBC.

Množičen odhod prebivalcev z avtomobili in peš iz Kartuma je sledil torkovi propadli humanitarni prekinitvi ognja, ki bi morala trajati 24 ur, a je samo nekaj minut. Ljudje so bežali v zgodnjih jutranjih urah, potem ko so se spopadi nadaljevali, Kartum pa je ovil gost črn dim po eksplozijah blizu poveljstva vojske.

spopadi v sudanu
PROFIMEDIA

Večina bolnišnic v glavnem mestu Sudana nedelujočih

Zaradi nenehnih spopadov, ki so v Sudanu izbruhnili v soboto, 39 od 59 bolnišnic v prestolnici Kartum ne more oskrbovati bolnikov, je danes sporočil sudanski zdravniški odbor in pozval k nujnemu posredovanju za zaščito osebja in bolnikov. Medtem so v Bruslju danes potrdili, da je bil med spopadi ranjen uslužbenec Evropske komisije.

Po besedah sudanskega zdravniškega odbora so bile nekatere bolnišnice v Kartumu bombardirane, druge pa napadene in izropane. V zadnjih dneh so iz več bolnišnic že evakuirali ljudi, odbor pa opozarja, da jih je veliko ostalo tudi brez elektrike ter zadostnih količin pitne vode, hrane in zdravil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ustreljen tudi uslužbenec Evropske komisije

Medtem so v Bruslju potrdili, da je bil med spopadi ustreljen uslužbenec Evropske komisije. Šlo naj bi za Belgijca in vodjo urada Generalnega direktorata za humanitarno pomoč in civilno zaščito (ECHO), ki to funkcijo opravlja od leta 2019.

“Lahko potrdim, da se je tak nesrečen dogodek zgodil,” je dejala tiskovna predstavnica komisije. Podrobnosti o zdravstvenem stanju ranjenega uradnika, kraju, kjer se trenutno nahaja, in okoliščinah incidenta iz varnostnih razlogov ni podala. Komisija je sporočila le, da se varnostni ukrepi za osebje na terenu “trenutno ocenjujejo” in da uslužbencev EU zaenkrat niso evakuirali.

spopadi v Sudanu
PROFIMEDIA

Spopadi doslej terjali najmanj 270 življenj

Pred tem je bil v ponedeljek zvečer v Sudanu na svojem domu napaden veleposlanik EU, Irec Aidan O’Hara, istega dne pa je bil tarča napada tudi ameriški diplomatski konvoj. Smrtnih žrtev ni bilo.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam za hitro podporo (RSF), izbruhnili v soboto.

Generala, ki državo vodita od vojaškega udara leta 2021, naj bi se razhajala predvsem glede načrtovane vključitve RSF v redno vojsko. To je bil tudi ključni pogoj za končni dogovor in posledični prehod na civilno vlado, s katerim naj bi se končala politična kriza v Sudanu.

Kdo ima prednost na bojišču, je zaradi nasprotujočih si izjav obeh strani nejasno. Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so spopadi doslej zahtevali najmanj 270 življenj, tako civilistov kot borcev, okoli 2600 ljudi pa jih je bilo ranjenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!