Sporočilo kralja Karla III. ob prvi obletnici kraljičine smrti

Svet 08. Sep 202310:19 0 komentarjev
Kralj Karel in kraljica Camilla.
Kralj Karel III. s soprogo kraljico Camillo (Foto: PROFIMEDIA)

Natanko pred enim letom je Otočane in širšo svetovno javnost pretresla novica, da je svet zapustila Elizabeta II., kraljica z najdaljšim stažem na britanskem prestolu. Tisoče Britancev in drugih pristašev priljubljene kraljice je takrat več ur v dolgih kolonah čakalo, da so se lahko poslovili od svoje kraljice. Na prestolu jo je zamenjal njen sin in prestolonaslednik kralj Karel III., ki se je danes v čustvenem nagovoru spomnil njene predanosti ljudem. Čustev niso skrivali niti drugi veljaki, ki so se ob prvi obletnici smrti poklonili kraljici.

Na današnji dan pred enim letom je v 96. letu starosti umrla kraljica Elizabeta II, ki je bila v zgodovino zapisana kot ena največjih državnic. Kralj Karel III. je ob prvi obletnici smrti svoji mami posnel sporočilo in objavil fotografijo priljubljene kraljice.

V posnetku, ki je objavljen tudi v pisni obliki, je kralj, ki je na prestolu zamenjal svojo mamo, povedal, da se dobro spominja “njenega predanega služenja in vsega, kar je pomenila za vse nas”. Kraljica je umrla le nekaj mesecev po platinastem jubileju, s katerim je obeležila 70 let na prestolu. Kralj se je v svojem kratkem govoru otočanom zahvalil tudi za vso ljubezen in podporo, ki so jo v prvem letu na prestolu izkazali njemu in njegovi ženi Camilli.

Nikoli videna fotografija

Izbrana fotografija iz leta 1968 prikazuje takrat 42-letno kraljico Elizabeto II. na uradnem portretnem fotografiranju. Gre za še ne objavljeno fotografijo, ki jo je posnela Cecil Beaton. Na njej pokojna kraljica vzravnano stoji z bokom obrnjenim proti kameri in se smehlja, na glavi pa se blešči tiara, ki je sestavljena iz 15 med seboj prepletenih diamantnih obročev.

Portret 42-letne kraljice Elizabethe II
Uradni portret 42-letne kraljice Elizabete II. (Foto: PROFIMEDIA)

Kralj Karel III. je s svojo soprogo sicer poletje preživljal v svoji rezidenci Birkhall in na gradu Balmoral v Aberdeenshiru. Danes zjutraj naj bi se skupaj udeležila spominske molitve v bližnji cerkvi Crathie Kirk, ki bo potekala v ožjem krogu.

Kraljičine smrti se bosta spomnila tudi princ in princesa Walesa, ki sta na obisku v zahodnem Walesu. V tamkajšnji stolnici svetega Davida bosta darovala mašo, ki bo prav tako zasebne narave.

Riši Sunak: Razsežnost kraljičine smrti je vse večja

Odzval se je tudi predsednik britanske vlade Riši Sunak, ki je v svojem sporočilu zapisal, da se zdi leto dni po slovesu kraljice razsežnost njene smrti “le še večja”.

“Njena predanost narodom Združenega kraljestva in Commonwealtha se zdi le še globlja,” je dejal in se ji za to tudi zahvalil. V zapisu se je spomnil tudi na, po njegovih besedah, dragoceno srečanje kraljice, na katerem ga je očarala njena “modrost, neverjetna toplina in milina ter duhovitost”. Pristavil je še, da bodo vsi prebivalci Združenega kraljestva danes razmišljali o kraljici in o tem, kdo je bila, kaj jim je pomenila in kakšen zgled je postavila.

“Kraljica Elizabeta je vedno uživala posebno vez s svojim ljudstvom,” je dejal vodja laburistov sir Keir Starmer in opomnil na dolge vrste ljudi, ki so se pokojni kraljici želeli pokloniti v slovo. “Ko danes spet razmišljamo o kraljici in njeni zapuščini, naj nas njen duh javne službe spremlja v boljšo prihodnost,” je še dejal.

Danes opoldne bodo v znak obeležitve prve obletnice nastopa kralja Karla III. na prestol v znamenitem Hyde parku in ob Londonskem Towerju izstrelili topniške salve. Ob 13. uri po srednjeevropskem času bodo zazvonili tudi zvonovi v Westminstrski opatiji.

Svoje babice se je spomnil tudi princ Harry

Princ Harry, ki je v preteklih letih poskrbel za mnogo vznemirjanja na prestolu, se je svoji babici poklonil po svoje. “Gleda na vse nas,” je dejal v govoru na četrtkovi podelitvi nagrad WellChild v Londonu, kjer bi moral biti že lani, vendar je bil zaradi kraljičine bolezni prisiljen leteti na grad Balmoral.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!