Spregovorila ženska, ki je na Titanu izgubila moža in sina: Nisem razumela …

Svet 26. Jun 202309:33 1 komentar
Šahzada, Suleman Davud, Titan, podmornica
Šahzada in Suleman Davud/PROFIMEDIA

Za britanski BBC je spregovorila žena in mati pokojnega britanskega poslovneža in najstnika, ki sta bila na podmornici Titan. "Suleman je na krov vzel rubikovo kocko, saj je želel postaviti Guinnessov rekord. Mož pa je s seboj imel fotoaparat, da bi ujel ta trenutek," je povedala Christine Davud.

Na podmornici Titan, ki je med spustom do razbitin Titanika doživela katastrofalno implozijo, sta bila tudi pakistansko-britanski poslovnež Šahzada Davud in njegov 19-letni sin Suleman. O družini je v prvem intervjuju spregovorila Christine Davud, žena in mati pokojnih.

“Suleman je na podmornico vzel rubikovo kocko, saj je želel postaviti nov Guinnessov rekord. Mož pa je s seboj vzel fotoaparat, da bi ujel ta trenutek,” je povedala Christine Davud za britanski BBC. Dodala je, da je sin povsod nosil rubikovo kocko, številne je navdušil, ko je zapletene kombinacije rešil v zgolj 12 sekundah.

Šahzada Davud je izviral iz ene najbogatejših pakistanskih družin. Bil je podpredsednik pakistanskega konglomerata Engro Corporation, ki se ukvarja s proizvodnjo gnojil, sodeloval pa je tudi z mnogimi dobrodelnimi organizacijami, ki delujejo pod pokroviteljstvom britanske kraljeve družine. Bil je navdušen nad raziskovanjem različnih naravnih habitatov. Suleman pa je študiral na univerzi v Glasgowu in je nedavno končal prvi letnik poslovnih študij.

Na ekspedicijo do razbitin bi se Christine skupaj z možem morala odpraviti že med pandemijo covida-19, a je bila zaradi zaostrenih razmer pot odpovedana. “Sin si je močno želel na spust do razbitin Titanika, zato sem mu odstopila svoje mesto. Resnično si je želel na pot,” je opisala mati.

Christine in njena 17-letna hči Alina sta bili na krovu tovornega plovila Polar Prince, ki je prejšnji teden podmornico Titan odvleklo na morje.

“Ko je odjeknila vest, da je komunikacija s Titanom izgubljena, nisem vedela, kaj to pomeni. Ničesar nisem razumela, nato je šlo samo navzdol. Upanje, da sta živa, sem izgubila po 96 urah,” je strnila za BBC.

Povedala je še, da je žalost neopisljiva. Skupaj s hčerjo pa se bosta naučili sestaviti rubikovo kocko in nadaljevali moževo delo. “Sodeloval je pri toliko stvareh, pomagal je toliko ljudem, in mislim, da resnično želim nadaljevati to zapuščino  … to je precej pomembno tudi za mojo hčerko.”

Christine ni želela komentirati preiskave nesreče. Na vprašanje, ali bosta s hčerjo lahko kdaj našli zadoščenje, pa je odgovorila le, da kaj takšnega ne obstaja. “Pogrešam ju, vedno ju bom,” je še sklenila.

Na krovu podmornice so bili še izvršni direktor podjetja OceanGate Stockton Rush, francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet in britanski pustolovec Hamish Harding.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje